2019. június 18. kedd - Levente
Online hírfolyam
2016 jún. 29.
Csaknem félszáz halottja van az isztambuli merényleteknek
Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint csaknem ötven halottja van a kedd esti isztambuli repülőtéri merényleteknek. Török kórházi források 106 sebesültről tájékoztatták a sajtót.

Az AP a török kormány egy tisztségviselőjét említette – név nélkül – a halálos áldozatok számáról szóló híre forrásaként. A tisztségviselő közölte azt is, hogy az áldozatok zöme török, de van köztük külföldi állampolgár is. Elmondása szerint a merénylők – az első hírekben említett kettő helyett – négyen lehettek.A tisztségviselő kitért arra is, hogy minden kezdeti jel szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a merényletek mögött. Az AP megjegyzi, hogy a tisztségviselő a kormány előírásaihoz igazodón nyilatkozott névtelenségbe burkolódzva.

 

Az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér egyébként szerdán helyi idő szerint hajnali 2 óra 20 perckor újra kinyitott, és a korábbi rend szerint üzemel. A lezárás nem érintette az Isztambul és Budapest között közlekedő szerdai járatok egyikét sem. A Turkish Airlines közleményt adott ki, amely szerint a június 28. és július 5. között az isztambuli repülőteret érintő foglalással rendelkezők július 31-ig díjmentesen változtathatnak foglalásukon, akár útvonalat is változtathatnak.A cég emellett kész arra is, hogy a lemondott utak után a jegyek árát teljes egészében visszafizesse.

 

Egy budapesti járatot töröltek

 

Egy Isztambul és Budapest közötti délutáni járatot törölt a Turkish Airlines légitársaság, de a többi járat közlekedik a magyar főváros és a török nagyváros között – tudatta a Budapest Airport.A reggeli isztambuli járat jelentős késéssel, 7.55 helyett várhatóan 10.50-kor érkezik Budapestre és ennek megfelelően a 8.55-kor induló járat is csaknem 3 órás késsel, várhatóan 11.50-kor száll fel. A nap folyamán a Turkish Airlinesnak és a Wizz Air légitársaságnak is van egy-egy járata, amelyek a jelenlegi adatok szerint időben érkeznek, illetve szállnak fel.

 

Óvatosságra int a Külügy

 

A kedd esti isztambuli merénylet után ismét óvatosságra kéri a török nagyvárosba készülő és ott tartózkodó magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata. Az isztambuli nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatok forgalma fokozatosan áll helyre, ezért a konzuli szolgálat azt kéri a magyaroktól, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak légitársaságuknál, utazási irodájuknál, hogy járatuk a jelzett időpontban közlekedik-e. Továbbra is feltétlenül javasolják, hogy isztambuli tartózkodásuk során kerüljék el a zsúfolt helyeket, tömegrendezvényeket és kövessék a helyi hírközlés tájékoztatását. A Törökországban tartózkodó vagy oda utazni kívánó magyar állampolgároknak javasolják, hogy regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján.

 

Török kormányfő: az Iszlám Állam lehet az elkövető

 

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat. Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője.

 

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet. Elmondása szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is.

 

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon. Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. “Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot” – így Erdogan nyilatkozata. Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.

 

A Fehér Ház elítélte az isztambuli merényletet

 

A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

 

A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: “Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk.”

 

John Kerry amerikai külügyminiszter – aki a coloradói Aspenben van egy konferencián – csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki. “Valami nagyon, nagyon nincs rendjén” – mondta Trump, és hozzátette: “sokkal okosabbaknak kell lennünk, keményebbeknek kell lennünk, különben kevés marad az országból”. Nem mondta ki, hogy az Egyesült Államokra gondol-e, vagy a terrorakciót elszenvedő Törökországra, de a szövegösszefüggésből kiderül, hogy Amerikát félti. Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: “a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek”.

 

“Az Iszlám Állam magához vonzza fiataljainkat különböző országokból, a terroristák jobban használják az internetet, mint mi. Megtérítik a fiatalokat, meggyőzik őket, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. És tudják, miért? Mert ezek a befolyásolható fiatalok azt látják, hogy az Iszlám Állam sikeres, ezért olyan dolgokat kell tennünk, hogy ne érezhesse magát olyan elégedettnek” – mondta beszédében a New York-i üzletember.

 

Trump beszéde előtt Twitter-üzenetet írt, amelyben így fogalmazott: “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk”. Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását.

 

Leszögezte: “minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban”. Clinton hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak”. A volt külügyminiszter leszögezte: “ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt”.

 

Forrás és fotó:MTI/hirado.hu

Kereső

Kiválasztás törlése