Főoldal/Online hírfolyam/Felszentelték a szegényházi kápolnát Esztergomban
Online hírfolyam
Felszentelték a szegényházi kápolnát Esztergomban
2017. márc. 09. / 16:03
Felszentelték az esztergomi szegényházi kápolnát szerda délután, amelyet komoly összefogásnak köszönhetően sikerült felújítani.

A szentmisével egybekötött ünnepségen a kápolna zsúfolásig megtelt hívekkel.A beruházás egy összefogásnak volt köszönhető: a főegyházmegye saját forrásain és magánszemélyek adományain túl támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a helyi önkormányzattól és egy dorogi, építőanyagokat gyártó vállalattól is.

 

Székely János segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője elmondta: a szegényháznak a legfontosabb és legszentebb része a kápolna, emellett a számos programjuk szíve is itt található. Kifejtette, hogy a házban van négy focicsapat, egy tánccsoport, tanoda, baba-mama klub és sok más tevékenység, de mindennek a mozgatórugója, a motivációja ebben a kápolnában van. Nagy köszönet jár azoknak, akik segítettek abban, hogy felújíthattuk – tette hozzá Székely János. 

 

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: minden olyan esemény fontos Esztergom életében, amikor a régi fényből egy kicsi visszatér. A kápolna és a mellette lévő építmény most már teljes egészében egyházi tulajdonban van. Erdő Péter bíboros úrral még megyei elnökként állapodtam meg arról, hogy szociális és karitatív célokra ezt az épületegyüttest visszakapja az egyházmegye. Ehhez kapcsolódóan a kápolna felújítását is elkezdték, amit az esztergomiak is jelentősen támogattak – fejtette ki gondolatait az államtitkár.

 

Esztergomban mintegy háromezer cigány él, többségük beszéli a lovári nyelvet. Ők a misszió kápolnájában szerda esténként anyanyelvükön bemutatott szentmisén vehetnek részt. Az ünnepi eseményen egy kislány keresztelőjének is szemtanúi lehettek a jelenlévők.

 

Forrás: hidlap.hu