hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Egy párkányi szemétégetővel kevesebb
Online hírfolyam
Egy párkányi szemétégetővel kevesebb
2017. márc. 29. / 10:42
A Párkányba tervezett két hulladékégető közül egy esetében már elérte célját a tiltakozás. A beruházó cég kérésére a minisztérium leállította az engedélyezési eljárást – tájékoztatta az infoesztergom.hu-t Szigeti László, az MKP képviselője.

A hírt Romanek Etelka polgármester szintén megerősítette a közösségi oldalára feltöltött rövid tájékoztatásban. Úgy tűnik, eredményes volt az MKP által indított lakossági tiltakozás, valamint Esztergom és a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat erélyes felszólalása a Párkányba tervezett hulladékégető üzemekkel kapcsolatban. Mint ismert, februárban derült ki, hogy Párkányban a volt papírgyár területén egy nagy kapacitású hulladékfeldolgozó épülne, amelyről sem a párkányi, sem az esztergomi képviselők nem tudtak, Párkány polgármestere pedig elegendőnek tartotta, hogy a „hivatali táblán kifüggessze” a beruházásról szóló tájékoztatást.

 

A beruházás ellen az MKP aláírásgyűjtésbe kezdett, illetve javaslatukra a párkányi képviselő-testület a beruházást elutasító határozatot hozott, csakúgy, mint Esztergom képviselő-testülete és a megyei önkormányzat is. Pár nap múlva kiderült, hogy ezen kívül egy másik, kisebb hulladékégető üzemet is terveznek Párkányba, ezt Szabó Eugen is elismerte egy Esztergomban tartott bizottsági ülésen, azonban további részleteket nem közölt. Holott mint kiderült, bőven volt információjára erről, hiszen ez a beruházás, illetve az ahhoz szükséges engedélyezési eljárás már 2014 óta zajlik, és gyakorlatilag csak azért nem valósult meg, mert a beruházó több alkalommal is módosította eredeti beadványát. Legutoljára éppen február végén, amely azonban – a korábbi évekkel szemben – most komoly nyilvánosságot kapott a másik égetőmű miatt.

 

A Vaso Invest beruházása ellen szintén határozatban tiltakozott Esztergom és felszólat az MKP, egyben kérték, hogy nemzetközi környezeti hatástanulmány induljon az ügyben, amibe Magyarországot is bevonják. A legújabb fejlemény szerint egy beruházással szemben nem lesz szükség erre: a Vaso Invest 2017. március 15-én kelt levelében kérte az illetékes szlovák minisztériumtól, hogy állítsa le az engedélyezési eljárást. A minisztérium ennek eleget tett, március 20-án kelt levelében tájékoztatta erről az érintetteket. Egy égetővel, úgy tűnik, kevesebb, de a másik, a volt papírgyár területére tervezett, évi 20 ezer tonna autógumit és műanyagot feldolgozni kívánó beruházás azonban továbbra is napirenden marad.