Főoldal/Online hírfolyam/Erdő Péter misézett a Bazilikában virágvasárnapon
Online hírfolyam
Erdő Péter misézett a Bazilikában virágvasárnapon
2017. ápr. 10. / 11:54
Erdő Péter bíboros mutatott be ünnepi szentmisét virágvasárnapon az esztergomi bazilikában.

A délelőtt fél 11-től tartott szertartáson Jézus Jeruzsálembe érkezéséről emlékeztek meg a hívők barkaszenteléssel és ünnepi körmenettel. A jövő héten lesz húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az idén április 9-re esett az ezt megelőző 40 napos böjt utolsó hetének kezdete, a virágvasárnap.

 

Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe érkezésére emlékezik a katolikus egyház, a mise hagyományos körmenettel és barkaszenteléssel indul, ezek a tradíciók a megváltót köszöntő lelkes tömeget elevenítik fel. Az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros celebrálta a virágvasárnapi szertartást, szentelt vizet szórt az egybegyűltek barkaágaira, elmondta szentbeszédét, illetve részt vett az áldoztatásban is.

 

A főpásztor szentbeszédében azt mondta, Jézust az emberek azért feszítették keresztre, mert nem tudták elfogadni létét. A halandókban feszültséget kelt az isteni hatalom, hiába nem veszélyezteti a földön kialakult hierarchiát. A teremtő hatalma nem írható le szavainkkal, ő oly módon uralkodik, hogy nem avatkozik bele az emberek harcaiba, de végül az ő akaratának és szeretetének kell majd diadalmaskodnia. Erdő Péter kiemelte, Krisztus szenvedésére épül hitünk, kínhalálával elhozta az embereknek a megváltás ajándékát. A bíboros a mise végén felszólított minden jelenlevőt, hogy aktívan vegyen részt a nagyhét eseményeiben.

 

Forrás, fotó: hidlap.hu