hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Kézhigénés Világnap
Online hírfolyam
Kézhigénés Világnap
2017. máj. 05. / 13:35
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított Ments életeket: Moss kezet! címmel.

Azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot. A WHO felhívására Magyarország 2010-ben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programhoz, vállalva a kézhigiéné, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. E több évre kiterjedő feladat keretében valamennyi egészségügyi intézmény megkapta és használja is a WHO által kidolgozott kézfertőtlenítést bemutató plakátokat, amelyek a kézfertőtlenítés helyes technikájára hívják fel a figyelmet.

 

Közismert tény, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelő antimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és a megfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés. A kézmosáskor alkalmazott készítmények antimikrobiális hatása azt jelenti, hogy a mikrobákat (baktériumok, vírusok, gombák) elpusztítja vagy inaktiválja. A spektrum jelentősége abban van, hogy a mikrobák között mely fajták ellen hatékony.

 

Például ha a baktérium ellen hatásos, akkor az a készítmény antibakteriális vagy baktericid. Vírus ellen antivirális vagy virucid, gomba ellen pedig fungicid megjelölést alkalmaznak. Széles spektrumúnak tekinthető az a készítmény, amely valamennyi mikroba ellen képes hatást kifejteni. A kézhigiéné fontosságát nem csak a dolgozók, hanem az intézménybe érkező betegek és látogatók számára is ki kell hangsúlyozni. Különösen fontos a gyermekek és a betegek védelmére is figyelni. A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak.

 

Felmérések alapján az emberek kb. 60%-a nem mos kezet hazaérkezés után. Közvetítő a piszkos kéz! A piszkos kéz által a legkönnyebben a légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. Hol maradhat koszos a kezünk kézmosás után? A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 1–1,5 percig tartó kézmosás szükséges. Az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne megelőzni.A kézfertőtlenítést zsebben, táskában tartható, kis kiszerelésű fertőtlenítőszerrel illetve kendő használatával is el lehet végezni. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan, és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.

 

Forrás: Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Járványügyi osztály Fotó: internet