hírdetés
nav-fekvő
Főoldal/Online hírfolyam/Rögbi válogatott győzelem drámai csatában
Online hírfolyam
Rögbi válogatott győzelem drámai csatában
2017. máj. 22. / 09:46
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 19:17 világbajnoki selejtező mérkőzésen az esztergomi Ferences Pályán. 

A rögbi válogatott olyan menetelésben van, hogy talán még a csehek sem képesek megállítani őket. Az esztergomi Frankaréna ezúttal is megtelt, és a hozzáértő publikum kimagasló szintű játékot látott. Katona Jonatán céljával alig öt perc eltelte után vezettünk 5:0-ra, ráadásul irányítónk, Sacase Martin a jutalomrúgást értékesítette. 7:0. Álomszerű kezdés. Azt viszont tudtuk, hogy a bosnyákok nem véletlenül nyertek meg egy másik Eb csoportot, mert a keménységüket ezúttal is bizonyították, és azt is, ami a dél-szlávokra általában jellemző, hogy soha, egyetlen percre nem adják fel.

 

Előbb egyenlítettek, majd az első félidő végére elhúztak 14:7-re. Szünet után aztán ott kezdtük a második félidőt, ahol az elsőt. Előbb egy büntetőcéllal felzárkóztunk, majd Sacase Martin újabb jutalomrúgásával 14:14-re egyenlítettünk. A bosnyákok csak nem akartak megroppanni, egy büntetőrúgással 17:14-re ismét átvették a vezetést. Ráadásul a Sacase Martin tízperces büntetőt kapott. Tizennégy a tizenöt ellen. Mi voltunk emberhátrányban, de úgy játszottunk, mintha mi lettünk volna létszámfölényben. Tapintani lehetett a feszültséget. Alig több mint öt perc volt hátra, amikor a csapatkapitány, Máthé Zoltán feltette az i-re a pontot, célt szerzett, és átvettük a vezetést 19:17-re.

 

A jutalomrúgás nem sikerült, de már mindenki tudta, hogy a magyar csapat már nem fogja kiengedni a kezéből a győzelmet. Richie Williams együttese újabb szenzációs sikert ért el, és készülhet a május 27-i csehek elleni következő vb selejtezőre, amire Prágában kerül sor. A csapat ma is CSAPAT volt! Máthé Zoltán csapatkapitány: - Hatalmas csatán vagyunk túl, és megint sikerült megtartani a nyugalmunkat. 14:17-nél a célom hatalmas erőt adott a csapatnak. A kitartásban voltunk jobbak. Az egymás iránti bizalomban és a hitben, hogy megnyerjük a mérkőzést. Richie Williams a meccs előtt azt kérte, hogy játszunk nyugodtan, a szünetben pedig azt, hogy tartsuk magunknál a labdát és az ellenfél térfelén játszunk. Nagyon boldog vagyok.

 

Iszonyatos erő és energia van bennünk, és itt mindenki bízik a másikban az egyes számú mez tulajdonosától a huszonhármasig. Katona Jonatán: - Az elejétől kezdve tudtuk, hogy nagyon keményen fognak játszani a bosnyákok, hatalmas szívvel, mert összetartóak. Edzésen is láttuk őket, és visszanéztük a meccseiket. Nagyon lazán, önbizalommal lépnek pályára idegenben is. Tudtuk azt is, hogy nem lesz egy könnyű mérkőzés. A bosnyákoknak nem volt veszítenivalójuk, megnyerték az Eb Conference 2-es osztályának egyik csoportját, és idáig még nem jutottak el. Számoltunk azzal, hogy az utolsó húsz perc fog mindent eldönteni. Az, hogy én vittem be az első célt, és a vezetésünk után nemsokára jött is a válasz, nem volt meglepő számomra. Ez egy kemény munka volt. Szívvel játszottunk és nagyon jó volt az együttműködés, az összhang a csapaton belül. Ez volt a győzelem kulcsa. Nem tagadom, elfáradtunk a végére. Nagy menetelésben vagyunk. Egy-egy ilyen mérkőzés nem is fizikálisan, hanem mentálisan vesz ki sokat az emberből.

 

Czakó Attila: - Ez egy nagyon nagy siker volt! Elindultunk egy olyan úton, amin komolyabb csapatok szoktak járni. Fejben nagyon együtt van most a társaság, nagyon érezzük egymást. Richie Williamsszel a tökéletes játékra törekszünk. 14:17-nél is bíztam a csapattársaimban, mert tudtuk azt, hogy jobb a kondíciónk, hogy az utolsó húsz percben meg fogjuk nyerni a mérkőzést. Csak türelmesen kellett játszanunk. Kivártuk, hogy hibázzanak a bosnyákok. Kicsit meg kellett ízlelnünk a játékukat, és utána már rájuk tudtuk erőltetni a saját játékunkat. A cseh csapat nagyon kemény ellenfél lesz. A mérkőzés pedig egy történelmi találkozó, mert a cseh rögbinek igazi kultúrája van Európában. Ez hatalmas teljesítmény, hogy velük játszhatunk. Úgy érzem, hogy most egy magasabb lépcsőfokra jutottunk. Kiss Antal elnök: - Egy olyan pályán nyertünk ismét, ahol én is játszottam.

 

A Ferences Gimnázium csapatkapitánya voltam, csak éppen futballban. Harminc évvel ezelőtt itt hatalmas meccsek voltak. Ugyanúgy többszáz néző előtt, mint most. Ez az a pályánk, ahol jelenleg egyedüliként lehet nemzetközi rögbimérkőzést játszani, mert megfelelő a mérete. Nagy, mint ez a siker. Óriási küzdelem folyt a pályán, egy kemény bosnyák csapatot fogadtunk. Azonban ezek a fiúk, akik egész szezonban minden meccset megnyertek, nemcsak azért érdemlik meg ezt a sikert, mert járt nekik, mert megdolgoztak érte, hanem azért is, mert amatőr sportról beszélünk. A rögbi nem TAO sportág. Mégis a srácok odatették magukat, szívvel-lélekkel játszottak, és szereztek nagyon nagy sikert Magyarországnak. A világbajnoki selejtező következő körében Prágába utazunk. A csehek megnyerték az Eb csoportjukat a Conference 1-es osztályban, ahová mi most feljutottunk. Ez már az európai elit mögötti divízió, és ezek a magyar játékosok nem fognak Prágába sem feltett kézzel utazni…

 

Forrás, fotó: rugby.hu