2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos
Online hírfolyam
2017 máj. 22.
Segíthet a meddigmehet.hu
Egy hónapja indult el a meddigmehet.hu Már több mint 60-an kértek segítséget a segélyszervezet tanácsadóitól.

Egy hónapja indult el a meddigmehet.hu, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone által létrehozott online tanácsadó oldal, amelyen a segélyszervezet szakmai csapata: pszichológus, jogász és szociális munkás válaszolja meg az anonim üzeneteket. Az indulás óta közel 5000–en látogattak el az oldalra, és naponta legalább két új konkrét segítségkérés érkezik. Vannak köztük olyanok, akikkel már 3-4 levélváltás is történt az indulás óta. Senkár Éva pszichológus, a segélyszervezet munkatársa számolt be az első hónap eredményeiről.

 

„Április 18-án indítottuk el a meddigmehet.hu oldalt, amióta több mint ötezren látogatták meg, és a Segélyszervezet tanácsadói már több mint 60 főnek tudtak segítséget nyújtani mindössze 1 hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább ketten jelentkeztek nálunk.” A megkeresésekkel kapcsolatban Senkár Éva elmondta, hogy nemcsak nők, de férfiak is kértek segítséget az elmúlt hetekben, illetve az üzenetküldők kb. 15-20%- a ismerősnek, barátnak vagy rokonnak szeretne segíteni. A levélírók átlag életkora 36 év, vannak, akik akár 10 vagy 20 éve élnek bántalmazó kapcsolatban, de van, hogy 1-2 éves kapcsolatban is megjelenik a bántalmazás valamilyen formája. A levelek témája kapcsán elmondható: „Több levélben a volt partner zaklató vagy bántalmazó viselkedése miatt kérnek segítséget a hozzánk fordulók.

 

Sajnos több esetben fordul elő, hogy gyermek is érintett, vagy szem- és fültanúja a bántalmazásnak. Vannak olyan helyzetek, ahol a levélíró felismerte, hogy egy bántalmazó kapcsolatban él, de nem tudja, hogy hogyan lépjen tovább, amelynek sokszor a kiszolgáltatottság, elszigeteltség és anyagi függés az oka. Sok olyan megkeresés is érkezik, ahol már konkrét jogi segítséget kérnek a levélírók, akár különválással, közös tulajdonban lévő lakás eladásával, vagyonmegosztással kapcsolatban, de a gyermekelhelyezés is gyakori téma.”

 

Az eddigi segítségkérések egy része nem állt meg egy válaszlevélnél. Van, akinél már 3-4 levélváltás is történt és mélyebben sikerült párbeszédet kialakítani a levélírókkal, A meddigmehet.hu oldalon bárki anonim kérhet segítséget, aki úgy érzi, hogy lelki vagy fizikai bántalmazásnak van kitéve. Az oldalon rövid regisztrációt követően, csupán becenév és jelszó megadásával tudnak üzenetet küldeni a tanácsadóknak. Sajtóinformáció: Kis Boáz sajtóreferens Ökumenikus Segélyszervezet 06 30 749 22 68 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Forrás, fotó: sajtóközlemény, Ökumenikus Segélyszervezet

Kereső

Kiválasztás törlése