2019. június 18. kedd - Levente
Online hírfolyam
2017 máj. 23.
Terror Manchesterben: 22 halott, 59 sebesült
A manchesteri robbantás terrortámadás volt, és egy férfi követte el – jelentette be kedd reggel a brit rendőrség. Huszonkét ember meghalt, ötvenkilencen megsérültek, amikor robbanás történt egy koncerten a Manchester Arenában, hétfőn este.

Az Iszlám Állam jelentkezett a robbantás elkövetőjeként.A robbanás az amerikai tinisztár, Ariana Grande telt házas koncertjének végén történt, éjjel fél 11 körül. A 21 ezer férőhelyes arénában ezután pánik tört ki, az emberek futva hagyták el a helyszínt. Az emberek a robbanás után lefeküdtek a padlóra, mert többen azt hitték, hogy fegyveresek is vannak az arénában – mondta BBC-nek egy anya, aki 13 éves lányával volt a koncerten.Egy másik anyuka még a koncert vége előtt elindult kifelé 14 éves lányával, amikor kitört a pánik. – Ekkor megragadtam a lányom kezét, és futottunk – mondta a BBC-nek Rachel, aki szerint több földön fekvő embert taposott a tömeg agyon.

 

Manchester rendőrfőkapitánya kedd hajnalban hivatalosan megerősítette, hogy 22 halálos áldozata és 59 sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbantásos merényletnek. Az egyelőre még nem világos, hogy a merénylőt is a halálos áldozatok közé sorolják-e. Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket.Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség terrorcselekményként kezeli a történteket. Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihádista szervezet közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte kedden az Akbar Irak internetes portál. A brit rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető maga is meghalt a robbanásban. Abban egyelőre nem biztosak a hatóságok, hogy egyedül hajtotta-e végre a támadást, vagy voltak segítői.

 

Egyelőre a merénylő személyéről sem mondtak közelebbit. A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen. Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán.

 

„Összetörtem. A szívem mélyéből nagyon sajnálom. Szavaim sincsenek” – írta a a Facebookon a 23 éves amerikai énekesnő. A Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a hétfő éjszakai manchesteri robbantás miatt felfüggeszti választási kampányát – jelentette nevük mellőzését kérő pártforrásokra hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna kedd hajnalban. Theresa May a feltételezett merénylet után úgy nyilatkozott, hogy a kormány igyekszik minden részletet megtudni „arról, amit a rendőrség megdöbbentő terrortámadásként kezel”. A miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

 

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője közölte, egyetértenek a választási kampány felfüggesztésében. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és elismerését a mentőszolgálatoknak. Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy a főváros Manchester mellett áll a tragédiában. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök döbbenetének adott hangot a „Manchesterből érkező, szívszorító hírek miatt”, és elítélte a „barbár támadást”.

 

Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

 

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.

 

Friss információk:

 

Időközben azonosították az első áldozatot, a 18 éves Georgina Callandert, aki a Daily Mail információi szerint édesanyja mellett halt meg a kórházi ágyon.

40B1801200000578-4533182-The first victim of the Manchester terror attack has been named -a-59 1495531678710

Az eddig információk szerint még nem tudni, van-e magyar áldozata a terrortámadásnak. (RTVE)

 

Forrás:origo.hu/Daily Mail

 

Fotó:AFP/Paul Ellis/Daily Mail

Kereső

Kiválasztás törlése