Főoldal/Online hírfolyam/Nem tarthatjuk meg a talált tárgyakat!
Online hírfolyam
Nem tarthatjuk meg a talált tárgyakat!
2017. jún. 15. / 09:11

Az utóbbi időben egyre több olyan bejelentés érkezik a rendőrségre, hogy az emberek különböző helyeken elveszítették értéktárgyaikat.

A megtalálók sok esetben nem tudják, hogy ha megtartják azokat, szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el. A bejelentések szerint a pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, iratokat közterületi padokon, játszótereken, vagy boltok, szórakozóhelyek pultjain, áruházak bevásárló kocsijában felejtették, esetleg zsebükből kirántva veszítették el.

 

Ezeket a tárgyakat a legtöbbször járókelők vagy vásárlók találják meg, és magukhoz veszik anélkül, hogy bármit tennének a tulajdonos felkutatása érdekében, vagy leadnák azokat a talált tárgyak osztályára a helyi polgármesteri hivatalokban. Sokaknak kedves emlékük fűződik egy-egy elveszített ékszerhez, illetve anyagi hátrányt okoz számukra az elveszített pénz, értéktárgy. Az elhagyott iratok pótlása is rengeteg utánajárást és anyagi ráfordítást igényel. A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog le nem adása, törvénysértő!

 

Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is. Tárgyaink elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése egyéb bűncselekményhez is vezethet: ha elhagyott tárcánkban tartottuk igazolványainkat, címünket, kulcsainkat, a rossz szándékú megtaláló akár a lakásunkba is behatolhat, míg távol vagyunk. Ha bankkártyánkat is a tárcában tartottuk –főleg ha mellette még PIN kódunk is fel volt jegyezve, azonnal lépjünk kapcsolatba bankunkkal, intézkedjünk a kártya letiltására!

 

Forrás, fotó: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó, internet