hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Mától bátran telefonálhatunk az EU-ban
Online hírfolyam
Mától bátran telefonálhatunk az EU-ban
2017. jún. 15. / 12:36

Mától megszűntek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára.

A roamingdíjak európai uniós eltörlése értelmében egy magyar hálózaton bejegyzett SIM kártyát felárak nélkül, a magyar belföldi díjszabás szerint használhatnak telefonjukban hívásra és SMS-ezésre a többi, magyar hálózaton elérhető felhasználóval azok, akik ideiglenesen egy másik uniós országba utaztak. Az internetes adatfogalom esetében az unión belül szintén a magyarországi tarifa és adatkeret a mérvadó.

 

Az új feltételek az európai uniós tagországokon kívül érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is, ám például a nem EU-tag Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára nem. Nem vonatkozik a kedvezmény a magyarországi hálózatról – akár egy nyaralás alkalmával – unión belüli ám, nem magyar számra indított hívásokra sem, ez továbbra is nemzetközi hívásnak számít.

 

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre. Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók – a méltányos használat elve alapján – eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

 

Forrás és fotó:Inforádió/Sigmond Árpád