hírdetés
nav-fekvő
Főoldal/Online hírfolyam/A Szent Koronával és a Jó Pásztorral a Virágkarneválra
Online hírfolyam
A Szent Koronával és a Jó Pásztorral a Virágkarneválra
2017. aug. 10. / 15:16

A tavalyihoz hasonlóan, idén is Esztergomból indul el a Debreceni Virágkarnevál két fő attrakciója, a Szent Koronát ábrázoló kompozíció és egy „pásztor-jelenetről” szóló virágkép.

A virágból készült, óriási, színes alkotásokat augusztus 14-étől 16-áig lehet megtekinteni az esztergomi bazilikánál lévő téren. Az első nap, augusztus 14 az építésé, majd augusztus 15-én egész nap várják a fotózó, filmező érdeklődőket az óriási virágkompozíciók rajongóit, végül augusztus 16-án, a délutáni indulás előtt még délig lehet biztosan megtekinteni. A nyáját terelő Jó Pásztor kompozícióról a két vallási központ, Esztergom is és Debrecen megtartó hitéletének közös gyökerét mutatja fel.

 

A kereszt(y)én(y) szimbolikában a bárány a világ bűnét hordozó, a helyettes áldozatot vállaló Megváltó jelképe. Isten Báránya az, aki elveszi a világ bűneit, s megváltásával legyőzi a halált. A zászlós bárány a helvét hitvallást szimbolizáló zászlóra tekint, s a nyájat terelő Pásztorra. Arra a jó Pásztorra, aki bárányait ismeri, nevükön szólítja őket, az elveszett bárányt sem hagyja elveszni, utánamegy, s a nyájáért életét adja. Az eget és földet mintázó cifraszűrben lépdelő pásztor furulyájából a Teremtő Erő, az Ige szökkenti szárba a virágokat. A kompozíció tervezője és szobrásza Pikó Sándor, a virágdizájn Antal István és Antal Istvánné keze munkája révén jön majd létre, a statikus Kiss Péter.

 

Forrás, fotó: sajtóanyag, Esztergom, Önkormányzat, infoesztergom.hu