hírdetés
nav-fekvő
Főoldal/Online hírfolyam/120 nap múlva ingyenes lehet a parkolás
Online hírfolyam
120 nap múlva ingyenes lehet a parkolás
2017. szept. 09. / 14:28

Ingyenessé válhat a parkolás 2018. január 1-jétől Esztergomban.

A parkolást szabályzó rendelet bármilyen módosításához többségi önkormányzati döntés szükséges. A város önkormányzata 2004-ben hozott rendeletet a parkolás rendjéről a parkolóhelyek megváltásáról. Esztergom a város anyagi helyzetének javulásával új parkolási szabályozásban gondolkodik, mellyel a belvárost kívánja vonzóbbá tenni szolgáltatási, kereskedelmi és szabadidő-töltési szempontokból is.

 

A helyi parkolási rendelet ebben a ciklusban történő módosításaikor, a fizetős utcák és terek listájának változtatásakor az ingyenesség témája gyakran napirendre kerül. A város polgármestere, Romanek Etelka folyamatosan az ingyenes városi parkolás mellett voksol, a testületi többsége ezidáig viszont a Strigonium Zrt. parkolási cégéhez folyó bevételek fenntartása mellett döntött.

 

A turisztikailag legfrekventáltabb várhegy közelében így hiába volt a polgármester javaslatára ingyenes a „Bástya Parkoló”, mert a leaszfaltozását, térburkolását követően másképpen döntött a tehermentesítő terület besorolásáról a képviselő-testület. A murvás-sáros parkoló burkolása, esztétikus rendezése után a Pénzügyi Bizottság javaslatára, fizetős övezetbe vonták a Bástya-parkolót.

 

A burkolásáról és a terület díjfizetési övezetben tartásáról 2016 szeptemberében szavaztak a képviselők. Emiatt a hétköznapok során a Várba, a Szent Tamás hegyre, a Művelődési Házba, vagy éppen az egyházi ünnepekre érkezők kénytelenek parkoló automatákkal bíbelődni a főszékesegyház körül. A Magyar Katolikus Egyház központjában, Szent István szülőhelyén kötelezővé tették az autósok díjfizetését, hisz aki nem fizet a Strigonium Zrt. cégének azt a büntetésről szóló „mikulás-csomag”-gal lepik meg a parkoló őrök.

 

A Szent István téren folyó kivitelezést - az augusztus 20-ával záruló programsorozat alatt - nemrég úgy ütemezték, hogy a kiemelten támogatott kulturális programok zavartalanságát egy hétig biztosítani tudja a város. A parkolási rendelet változtatásához azonban képviselő-testületi döntés szükség, ezért nem lehetett a parkolás ingyenességet biztosítani a Nagyboldogasszony napi programok alatt.

 

Így sem augusztus 15-én, sem a szeptember 8-i Kisboldogasszony napon, - melyen Szűz Mária születésnapját ünnepeljük - nem lehet(ett) ingyenes a parkolás. Közel 120 nap múlva azonban, 2018. január 1-jétől - határozott időre - már Esztergom teljes területén ingyenes lehet a parkolás a közterületeken, melyről a szeptember végi rendes testületi ülésén dönthetnek a képviselők.

 

Forrás:esztergom.hu

 

Fotó:Blikk