hírdetés
nav-fekvő
Főoldal/Online hírfolyam/A Duna - múlt, jelen s jövendő
Online hírfolyam
A Duna - múlt, jelen s jövendő
2017. szept. 11. / 16:33

A dunai nép költészeti antológiájának összeállítása - ez az elsődleges célja annak az írószövetségi találkozónak, melyet Párkányban rendeztek meg az elmúlt hétvégén, s amelynek küldöttsége ellátogatott Esztergomba is.

A Duna-menti írószövetségek vezetőinek konferenciája delegációját a Bottyán-palota nagytermében fogadtam. Mint az esztergomi látogatásból kiderült: a fent idézett antológia cím Dunai elégia lesz, a kötet pedig Európa egyik legnagyobb folyója mentén található országok költőinek tíz legjobb Duna témájú versét tartalmazza majd.

 

A könyv minden érintett ország nyelvére lefordítva is megjelenik. Az írók konferenciája küldöttségének városházán tett látogatása alkalmával Esztergom több, mint ezeréves történelmi múltját emeltem ki köszöntőmben, nem feledve, hogy a magyarok már az ezeréves történelem elején Európa részét képezték, az európai kereszténységgel együtt. Beszédem végén a Dunáról és a Duna menti népek együvé tartozásáról szólva József Attila klasszikus versének utolsó versszakát idéztem a küldöttség tagjainak, kifejezve ezzel barátságunkat és az írók, költők nálunk tett látogatása adta örömöt.

 

„... Én dolgozni akarok. Elegendő harc, hogy a multat be kell vallani. A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai. A harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

 

Forrás és fotó:Facebook/Romanek Etelka