2019. július 20. szombat - Illés
Online hírfolyam
2017 nov. 16.
Ne gyújts rá!

November 16-án volt a „Ne gyújts rá!” Világnap, ami minden év novemberének 3. csütörtöke.

Ezen a napon is az a cél, mint az előző években: „Legyen egy nap az évben mikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és egyúttal felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.” Az utóbbi években a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozás területén jelentős előrelépések történtek hazánkban: A nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) módosítása 2012. január 1-jén lépett hatályba.

 

Ezt követte a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény, ami a dohánytermék árusító helyek számának drasztikus csökkentését és így többek között a 18 év alattiak hozzáférésének ellenőrizhetőbb korlátozását jelentette. Magyarországon a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet tartalmazza az egységes csomagolás bevezetéséhez szükséges tartalmi elemeket.

 

Az új márkájú és új alfajú cigarettát, illetve cigarettadohányt, amit 2016. augusztus 19-e előtt már forgalomba hoztak, 2018. május 20-tól, valamint azon termékeket, amelyeket 2016. augusztus 20. után hoznak forgalomba, már csak olyan csomagolásban lehet forgalmazni, amelyen nincs márkajelzés, illetve védjegy. 2019. május 20-tól már minden cigaretta és cigarettadohány csak egységes csomagolásban kerülhet a polcokra. A dohányzás jelentős szerepet játszik egyes megbetegedések és halálozások tekintetében.

 

A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív- érrendszeri (infarctus, stroke, érszűkület), illetve a daganatos betegségek (szájüregi, gége, tüdő, nyelőcső, hólyag és hasnyálmirigy) előfordulása. A dohányzás ezen kívül szerepet játszik a szürkehályog, különböző szájüregi elváltozások (ínygyulladás, fogak elvesztése), valamint a gyomorfekély és csontritkulás kialakulásában is. Dohányzással összefüggésbe hozható halálozások a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatbázisa alapján az alábbi betegségek előfordulásakor a leggyakoribbak:

 

Ajak, szájüreg és a garat, gége, légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata; Nyelőcső rosszindulatú daganata; Ischaemiás szívbetegségek (artériaszűkület, elzáródás); Agyér betegségek; Krónikus alsó légúti megbetegedések Magyarországon a dohányzással összefüggő halálozás aránya az európai trendeknek megfelelően csökkenő tendenciát mutat: 2014-re a 2005-ös érték 81%- ára csökkent a nők, 78%-ára a férfiak esetében.

 

Az elmúlt években a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások az országos halálozáshoz hasonlóan alakultak megyénkben is. 2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokást támogató telefonos szolgáltatás (06-40-200-493). Tapasztalt és képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során.

 

2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogató foglalkozás is. A leteszemacigit.hu oldal szintén fontos információkat nyújt a leszokni vágyóknak. További információk: http://www.egeszseg.hu/szakmai_oldalak/assets/intezetunkrol/egeszsegjelentes- 2016_uj.pdf http://www.egeszseg.hu/tag/dohanyzas/ http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

 

Dohányzás Fókuszpont által koordinált Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program: http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/ovodai_dohanyzas_megelozesi_program.ht ml; http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/iskolai_megelozesi_program.html

 

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Esztergomi Járási Hivatal, Népegészségügyi Osztály Fotó: illusztráció, internet

 

Kereső

Kiválasztás törlése