2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2018 febr. 02.
Február 4. a Rákellenes Világnap

„(A)mit tehetünk,(a)mit tehetek a rák ellen” A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-ét „Rákellenes világnap”-pá nyilvánította.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a rák ellen folytatott küzdelem társadalmi és egyéni felelősségére, vagyis fontos tennünk a daganatos megbetegedés megelőzése, időben való felismerése érdekében. A figyelemfelhívás napjainkban még aktuálisabb, mint korábban, mivel évente több mint 8 millióan halnak meg daganatos betegségben a világon. Becslések szerint 2030-ra évente 11,5 millió daganat okozta haláleset várható.

 

Nemzetközi összehasonlításban hazánk a rosszindulatú daganatok miatti halálok szerint a listavezető országok között szerepel (Forrás: KSH, OECD). Megyénk lakossága körében a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás a második fő halálok, de a korai, idő előtt (15-64 év között) bekövetkezett halálozás tekintetében vezető halálok. A daganatos betegség miatt bekövetkezett halálozások száma évről évre emelkedik megyénkben. Leggyakoribb daganatos halálok a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata (Forrás: KSH).

 

Magyarországon évente több mint 100 000 új daganatos eset kerül felismerésre, diagnosztizálásra, megyénkben 2900-3000 közötti az esetszám. Leggyakoribb frissen diagnosztizált és bejelentett daganatos betegségek férfiak körében a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata, nők körében az emlő rosszindulatú daganata (Forrás: Nemzeti Rákregiszter). A felismerésre kerülő rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne. A betegség előfordulásának csökkentése tekintetében fontos az elsődleges megelőzés, melynek kiemelt részét képezi a betegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők megismerése.

 

Fontos hangsúlyozni a világnap mottóját: „(A)mit tehetünk,(a)mit tehetek a rák ellen”. Minden embernek küzdenie kell a betegség kockázati tényezőinek csökkentésére, mely érdekében sokat tehetünk, ha leszokunk a dohányzásról, és megszüntetjük a passzív dohányzás általi fenyegetettséget, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, védekezünk a napsugárzás ellen. Egészséges életvitelt folytatunk (egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgás végzésével, egészséges testsúly megőrzésével, pihenés-alvás egyensúlyának megteremtésével, illetve testi-lelki harmóniával), és ha havonta végeznénk bőr, szájüregi, emlő, illetve here önvizsgálatot.

 

A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék, ezért fontos odafigyelni a daganatos betegségek általános 8 figyelmeztető jelére: 1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen. 2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások. 3. Makacs köhögés és rekedtség. 4. Állandó nyelési nehézségek. 5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön. 6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás. 7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén. 8. Ok nélküli testsúly-csökkenés

 

Az Európai Rákellenes Kódex, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) időbeni felismerést célzó ajánlása szerint  minden 25-65 év közötti nő vegyen részt 3 évente nőgyógyászati méhnyak-szűrésen, minden 45-65 év közötti nő menjen el 2 évente mammográfiás emlőszűrésre, panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrése, javasolt 50 éves kortól a vastagbélrák szűrés, 20 éves kortól javasolt évente, illetve nagyszámú anyajegy esetén félévente bőrgyógyász által az anyajegyek szemrevételezése. Mindezeket figyelembe véve, ha panaszukkal, tüneteikkel időben felkeresik orvosukat, rendszeresen eljárnak szűrésre, megelőzhető, illetve csökkenthető a daganatos betegségek miatti korai halálozás. Tegyünk egészségünkért a mindennapi életünk során!

 

Forrás, fotó: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, illusztrációs felvétel, internet

Kereső

Kiválasztás törlése