hírdetés
Főoldal/Online hírfolyam/Idén is folytatódhat a gyors bérnövekedés
Online hírfolyam
Idén is folytatódhat a gyors bérnövekedés
2018. febr. 21. / 11:18

2017-ben tíz százalék felett emelkedtek a reálbérek, így átlagosan több, mint egyhavi keresettel többet vittek haza az emberek Magyarországon, mint a megelőző évben.

Tavaly decemberben 327700 forint volt a bruttó átlagkereset, 13,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Tavaly január–decemberben a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó átlagkereset 197 500 forint volt. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a múlt évben a bruttó és nettó keresetek átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva.

 

A keresetek tavaly január kivételével minden hónapban két számjegyű növekedést mutattak. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással. A családi kedvezmény figyelembevételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek, tette hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Folytatódott a bérfelzárkózás is, legjobban Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Nógrád megyében emelkedtek a keresetek 2017-ben. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a közszféra béremeléseinek köszönhetően nemzetgazdasági szinten 12,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt az elmúlt évben.