2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2018 júl. 03.
Idén is lesz Nagy Ugrás

Nagy Ugrás az élő folyókért a WWF szervezésében, szerte az országban, hozzánk legközelebb Zebegényben.

Július 8-án 15 órától a zebegényi strandon lehet beugrani a Dunába és részt venni a programokon. 14:30-tól gyülekeznek a Duna csobbanói, majd a közös ugrás után dinnyefalást ígérnek a szervezők. A kísérőprogram 15:30-tól az élesztő plázson a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának előadása következik a vizeink veszélyeiről és a biztonságos fürdőzésről.

 

Pusztuló élővilág a folyószabályozások és vízerőművek következtében, időszakos szennyezések, intenzív mezőgazdaság az ártereken – csak néhány azon veszélyek közül, amelyek bolygónk folyóira és természetes vizeire leselkedik a mai napig. Mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez megváltozzon! Akár egy kavicsdobással és vízbe ugrással is kifejezhetjük az élővizek iránti tiszteletünket.

 

Július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet! Bár a vizek jövője nem tűnhet túl fényesnek az ipari tevékenységek és a gazdasági érdekek fényében, a WWF azért küzd, hogy a romboló folyamatok ne kaphassanak teret, ahol pedig már megtörtént a baj, ott lehetőség szerint visszaállítsuk a természetes állapotokat.

 

Nagy sikereket azonban csak akkor érhetünk el, ha mindenki közös, megőrzendő természeti kincsként tekint folyóinkra és vizes élőhelyeinkre. Hiszen mindannyian tudjuk: a víz az élet forrása! Nem csak a benne és körülötte élő rengeteg növény- és állatfaj számára, hanem az emberiség számára is. Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, gazdag élelemforrásként szolgálnak, ráadásul rekreációs funkciót is betöltenek.

 

Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 81%-kal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 90%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk. Már egy ugrással is felhívhatjuk a figyelmet A közösség ereje, ahogy minden téren, úgy a természetvédelemben is rendkívül fontos. Éppen ezért a WWF Magyarország természetvédelmi projektjein túl egy szórakoztató, közösségépítő program keretében hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos a folyók védelme, és mit tudnak nekünk adni vizeink.

 

A Nagy Ugrás 2005 óta Európa-szerte arról szól: minden év július második vasárnapján délután 3 órakor ugorjunk, fussunk vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre. Már az első évben 250 ezer ember csatlakozott a mozgalomhoz 22 országból. Ahány hely, annyi program Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottunk először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat.

 

Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. Természetesen bárki összefoghat: csobbanhat egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is. Még nem késő: csatlakozzatok Ti is!

 

Az ugrás mellett idén egy kavicsdobással is kifejezheted, hogy mennyire szereted a folyókat és élővizeket. A WWF Magyarország ebben az évben arra buzdít, hogy környezetbarát festékkel vagy filctollal rajzolj szívet egy kavicsra, ezzel jelezve, hogy fontosak számodra a folyók és vizes élőhelyek, majd posztold a közösségi média oldalaidon a #BigJump hashtaggel. A Nagy Ugrás napján pedig majd azt dobd be a vízbe – legyen ez egy országos kacsázó verseny!

 

A WWF Magyarország idén rendhagyó versenyt hirdetett a Nagy Ugrás résztvevői között: “Meghosszabbítottuk a nevezési határidőt, így még bárki csatlakozhat és megrendezheti a saját Nagy Ugrását július 8-án! Ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok és hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni!

 

Forrás, fotó: wwf.hu, Fejes Bence

Kereső

Kiválasztás törlése