2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2018 júl. 05.
Kémiatábor a dorogi Richterben

Tizennyolcadik éve már, hogy a tanév befejezését követő első héten a várpalotai Vegyészeti Múzeum egy hetes Kémia tábort szervez a kémia iránt érdeklődő 14-17 éves diákok számára.

A táborlakók a program részeként ezúttal is - mint minden évben – az egyik napot a Richter Gedeon Dorogi Fióktelepének megismerésével töltötték - írja a cég sajtóközleményében. A Fióktelep bemutatását követően az egész hetes programban tanultakról a VEGY-ÉSZ tesztben számoltak be a diákok, míg a Richterről és a Koleszterin sulival kapcsolatos kérdésekre on-line módon keresték meg a helyes választ. Minden feladat helyes megoldása pontokat ért, a legtöbb pontot összegyűjtő diákok jutalomban részesültek.

 

A tábor fénypontja az idei évben is a nagy népszerűségnek örvendő, laboratóriumi gyakorlat volt, ahol köpenyben, védőszemüvegben, gumikesztyűvel végezhettek kísérleteket a diákok. Ennek keretében olyan érdekes tudással gazdagodhattak a fiatalok, mint például, hogy hogyan lehet megkülönböztetni vöröskáposzta levével a tiszta vizet az ecetes víztől.

 

A Kémia tábor sikerét jól mutatja, hogy a hallgatók között többen is „tábort ismételnek”, ugyanis a visszajelzések alapján szívesen vesznek részt az egyhetes, számos ismeretet nyújtó programokban. A Kémia tábor programjai széleskörűek.

 

Előadások hangzottak el ebben az évben többek között az élelmiszerkémiáról, a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkról, és a Családok éve kapcsán Családi kapcsolatok a magyar vegyészet történetében címmel. Gyárlátogatásra került sor Pétfürdőn a műtrágyagyárban, a Huntsan (amerikai cég) gyárban, amely katalizátorokat, köztes termékeket állít elő.

 

A Pannon egyetemen megismerkedhettek a „Vegyészkobold egy napja” programmal, amelynek keretén belül a táborlakók is végezhettek kísérleteket. A kellemes illatokról a Tihanyi manufakturában és egy kenyérgyárban történt látogatás gondoskodott.

 

Fotó:Sajtóközlemény

 

 

Kereső

Kiválasztás törlése