2020. február 19. szerda - Zsuzsanna
Online hírfolyam
2018 aug. 31.
Új bejárat a Sátorkőpusztai-kristálybarlangon

A Sátorkőpusztai-kristálybarlang új bejárati ajtót kapott.

Lehoczki Dávid riportja a barlangot kezelő BEBTE elnökével, Dr. Lieber Tamással: - Miért volt szükség az új ajtóra, illetve kik támogatták a projektet? - A legutóbbi lezárást még az 1970-es évek elején építették be. A '70-es, ´80-as évek rongálásai eléggé megviselték az ajtót, többször kellett zárcserét végezni rajta. Egyszerűen elhasználódott. A barlangi lezárás tervezésénél ugyanakkor nem elég az illetéktelenek lejutását megakadályozni, a barlangi mikroklíma megőrzése is szempont, aminek a régi vasajtó nem tudott megfelelni.

 

Barlangunknak függőleges, labirintusos jellegéből adódóan eléggé speciális a légdinamikája, amire szintén figyelemmel kell lenni. Az ajtó beépítéséhez saját forrásainkon kívül az Esztergomi Önkormányzat nyújtott anyagi segítséget. A kivitelezést az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjai végezték, akiknek a Csévi-szirtek barlanglezárásai kapcsán (itt tíz ajtó található) kellő tapasztalatuk van ebben. A barlangban legközelebb mikor lesz látogatási nap? Legközelebb szeptember 22-én és 23-án.

 

Egyébként a barlanggal kapcsolatos aktuális tudnivalókat Facebook-oldalunkon - https://www.facebook.com/satorkopuszta/ - követhetik figyelemmel az érdeklődők. - A Sátorkőpusztai-kristálybarlangban a mai napig folytattok munkálatokat? Illetve milyen egyéb barlangokban munkálkodtok a térségben? - A barlanggal kapcsolatban mindig van tennivaló. Egyfelől a látogathatóság fenntartása érdekében akadnak teendőik (reflektorok, aggregátor karbantartása, járóút tisztán tartása stb.), másrészt tényleges feltáró, illetve és tudományos kutatómunka is zajlik.

 

Az előbbi kapcsán érdemes megemlíteni az alsó szakaszban lévő deponált törmelék- és természetes üledékhalmok eltávolítását, amelynek köszönhetően érintetlen kristályos falfelületek kerülnek elő. Bízunk abban, hogy idővel ezeket is meg tudjuk majd mutatni látogatóinknak. Tudományos vonalon a dr. Surányi Gergely geofizikus által koordinált ún. müontomográfiás detektálás (kozmikus sugarak segítségével a még feltáratlan részek „átvilágítása”) zajlik. Ettől a projekttől sok érdekességet várunk.

 

Ezzel egy időben egy háromdimenziós lézeres szkennelés is folyamatban van, amely egyébként az igen bonyolult járathálózat áttekintésében, összefüggéseinek megértésében nyújt segítséget. Még csak részeredmények vannak, de már így is sok mindenre rácsodálkozhattunk. Az említett feladatok eléggé lekötik szabadidőnket, így jelenleg egyéb területeken nem kutatunk, de azért időnként más barlangokba is ellátogatunk, amit a tagság számára tapasztalatszerzés, az egyesület szempontjából pedig kapcsolatépítés/ápolás szempontjából fontosnak tartok.

 

- Milyen projekteket tervez a BEBTE a közeljövőben? - A közeljövőben elsősorban az imént említettekre koncentrálunk. Emellett idei dél-olaszországi vulkántúránk, valamint norvégiai utunk feldolgozása zajlik.

 

Forrás: kesztolc.hu, Lehoczki Dávid

Kereső

Kiválasztás törlése

-->