2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos
Online hírfolyam
2018 szept. 13.
Idén is Mudrák Béla előtt tisztelegnek a hétvégi Méz Napon
Szeptember 16-án, vasárnap délelőtt 9.30-kor indulnak az Olvasókör elől kerékpárral Mudrák Béla szülőfalujába az esztergomiak.

A Szentgyörgymezői Olvasókör Mudrák Béla emléke előtt tisztelegve rendezi meg a 11. Méz-napot In memoriam Mudrák Béla (1930-2007) címmel szeptember 14-16. között - írja az esztergom.hu.

Először Esztergomban ismertetik a méz felhasználási módjait.

 

Pénteken a MÉZ együttes koncertje és táncház lesz.

 

Szombaton az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány önkéntesei közreműködésével kreatívkodásra várják a fiatalokat az ősz jegyében. (3D-s almákat és körtéket, méhecskéket és sünit készítenek közösen.)

 

Kedvező időjárás esetén ökoudvar is lesz szombaton, ahol hulladékból hasznos tárgyak készülnek, illetve áshattok és ültethettek a kis vakond kertjében.

 

Vasárnap pedig a rendezvény-sorozat Bátorkeszin, Mudrák Béla szülőfalujában folytatódik koszorúzással.

 

"Az egykori asztalosmester, intarziakészítő, méhész 1930-ban született Bátorkeszin. A háború után egy ügyes asztalosmesterhez került inasnak. Később hangszerek készítését is elsajátította, hegedű és gitár egyaránt kikerült a kezei közül.

 

Az iskolát 1948-ban fejezte be Párkányban. Ugyanebben az évben családjával együtt Bácskába telepítették ki őket. A katonaság után az Esztergomi Faipari Szövetkezetben kapott munkát. Majd Budapesten művezetői iskolát végzett, ahol elsajátította az intarziás bútorok, illetve képek készítését.

 

Esztergom fennállásának 1000 éves jubileuma alkalmából több képet is alkotott, amelyeket Esztergomban és Vácott ugyancsak bemutattak. 2006-ban tagja lett a Szikra Művészeti Stúdiónak, és nagy lendülettel látott neki az intarziaképek készítésének.

 

Alkotásait egy közös kiállításon láthatta a közönség, Bátorkeszin pedig 2006 novemberében és 2007 áprilisában nyílt tárlata. 

 

Másik hobbija a méhészkedés volt, amivel különösen nyugdíjazása után foglalkozott intenzíven." (felvidek.ma)

 

Szeptember 16-án másfél - két óra alatt teszik meg a 29.5 km-es távolságot, hogy a főhajtás után tiszteletkört tegyenek a településen.

 

Időjárás és kedv kérdése lesz, hogy melyik úton térnek vissza a következő háromból az emlékezők:

 

Muzsla - Párkány - Egom,

Köbölkút - Párkány - Egom,

Köbölkút - Kőhídgyarmat - Párkány - Egom.

 

A szervező Polgár József várja a jelentkezőket.

Telefon: 33 413-464 

Mobil: 30 355-4243, 30 355-3150

 

Fotó:Facebook

Kereső

Kiválasztás törlése