2019. június 26. szerda - János
Online hírfolyam
2018 szept. 20.
Elhunyt Gaál Endre atya

Szeptember 20-án, életének 73. évében érte a halál a DR. GAÁL ENDRE atyát - adták hírül a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium közösségi oldalán.

Az elhunyt az Esztergomi Főszékesegyházi Káptalan nagyprépostja, teológiai doktor, az Esztergomi Hittudományi Főiskola és Szeminárium volt rektora, a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend emeritus nagyperjelje. Dr Gaál Endre ferences öregdiák volt, rászoruló diákjaik egyik patrónusa – írják róla a ferences gimnázium közösségi oldalán.

 

Ezt olvashatjuk még az oldalon: "Osztályfőnöke gimnáziumunk egykori híres magyar tanára, Dr. Lukács István volt Hajdu Antal atya igazgatósága alatt. Lelkipásztorként gondos, barátságos, szerető atyja volt a híveknek, hűséges szolgája egyházának. A jó Isten adjon adjon örök nyugodalmat neki, és az örök világosság fényeskedjék neki. Nyugodjék békében!"

 

A Franka-lap 2016-os karácsonyi számában interjút készített az atyával. Ebből az interjúból idéznek a facebook oldalon: "Endre atya ferences diák volt, 1964-ben itt érettségizett Esztergomban. Az osztálytársai közül igen sokan választották a papi-szerzetesi hivatást középiskolai tanulmányaik végeztével. Hogyan teltek az akkori közös karácsonyok, és a gimnáziumban töltött évek mennyiben járultak hozzá a hivatása alakulásához?

 

Még mielőtt hazamentünk volna a karácsonyi szünetre, közös megemlékezésen és ünneplésen vettünk részt. Gondolom, szerencsés természetem volt, mert azonnal ünnepi hangulatba tudott helyezni a fölépített színpad látványa vagy a számtalan karácsonyi ének. Ezek még itt az iskolában megteremtették számomra a légkört. Természetesen az otthoni ünneplés, amely sokkal szerényebb volt, kiegészítették egymást.

 

Megmondom őszintén nem emlékszem arra, hogy mi, diákok adtunk volna egymásnak ajándékot, de egyfelől annak is örültünk, hogy hazamehetünk, másrészt a közös karácsonyi énekek átjárták azokban a napokban az ember lelkét. Ami pedig a hivatásomat illeti: már kisgyermekként ministráltam és mindig vonzott az oltár. A ferencesekhez is azért kerültem, mert kifejeztem abbéli szándékomat, hogy szeretnék pap lenni, és szegény család lévén az egyházmegye támogatta itteni tanulmányaimat.

 

Egy biztos, Aladár atya volt a hittanárunk, és azzal, hogy odafigyelt a papságra készülőkre, és hogy havi rendszerességgel foglalkozott velünk, közvetve hozzájárult a hivatásom alakulásához. Ráadásul ekkoriban még itt működött a noviciátus, aminek köszönhetően kapcsolatot tudtunk tartani a rend növendék tagjaival, bizonyos ünnepekre meghívást kaptunk tőlük, beszélgetni tudnunk velük. Kétség kívül a Szent Ferenc-i lelkiség is nagy hatással volt rám. Mindig is szoktam mondani: a befogadó légkör, az odafigyelés, a ferences vidámság olyan értéket jelentett számomra, amely segített a papi hivatásom alakulásában, megmaradásában."

 

Forrás: facebook, Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, fotó: Szamosvári Zsolt

Kereső

Kiválasztás törlése