2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2018 okt. 01.
A Zene Világnapját ünnepli az esztergomi zeneiskola

Az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskolában október 1-én, hétfőn este, közvetlenül a zene világnapi koncert után tanterem névadó ünnepséget tartanak.

Brenner Júlia (1876-1960) Esztergom első diplomás zongoratanára, zongoraművész, zeneiskola szervezője nevét veszi fel az I/8-as terem. Brenner Júlia magán zongoraiskolája közkedvelt volt a Sissay u. 1. szám alatt, de az elért eredmények dacára is sajnálta, hogy csak a jómódú családok gyermekei tanulhatnak zenét. Ezért minden törekvése arra irányult, hogy városi zeneiskola alakuljon - írja az esztergom.hu.

 

Brenner Júlia törekvései megegyeztek Buchner Antal, a Bazilika karnagyának hasonló kezdeményezésével, aki 1928-ban létre is hozta Esztergom első szélesebb alapokon nyugvó zeneiskoláját. A zongaratanításra Brenner Júliát kérte fel, aki így örömmel csatlakozott az iskolához.

 

A világhírű Kurtág György zeneszerző feleségének, Kurtág Mártának (született: Ámon Márta Esztergom, 1927 - ) is ő volt a mestere. „…Önzetlenségére jellemző volt, hogy jótékony célú hangversenyeken játszott ..." „Az első világháború alatt a Kaszinóban rendezett növendékhangversenyeit az esztergomi cs. és kir. gyalogezred rokkantjainak javára adta…”

 

Fotó:wikimapia.org 

Kereső

Kiválasztás törlése