2019. július 20. szombat - Illés
Online hírfolyam
2018 okt. 30.
Gátszakadás történt Bősnél

A Duna baloldali védőgátjának karbantartása, illetve a fű kaszálása során a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) pozsonyi telephelyének munkatársai gátszakadást fedeztek fel a régi meder mentén, mintegy egy kilométerre a bősi Hullám Csárdától, Dunacsúny irányában.

A Műszaki és Biztonsági Felügyelet (TBD) már megkezdte a gát javítását. Marián Bocák, az SVP szóvivője szerint a TBD megállapította, hogy vészhelyzetről van szó, és az adott szakaszon azonnal meg kell kezdeni a védőgát javítását - írja az Új Szó a szlovák hírügynökség értesülései alapján.

 

„Árvíz, illetve a Duna régi medrében a vízszint emelkedése esetén ugyanis fennáll a veszélye, hogy a gátszakadás következtében a víz elárasztaná a Szigetköz egy részét” – tette hozzá Bocák.

 

Az SVP munkatársai a gát mintegy száz méteres szakaszát állítják helyre. Az első szakaszban, melyet a tervek szerint még idén befejeznek, ún. bypass-t alakítanak ki, illetve stabilizálják a gátat megakadályozva az esetleges árvízkárokat. Ezt követően reklamálni fognak a kivitelezőnél.

 

A bal oldali védőgátat 2015-ben építették. A SVP 32 738 kilométer hosszú folyószakaszért, 287 víztározóért, 2811 kilométer hosszú védőgátért és 1812 kilométer hosszú csatornahálózatért, vagyis összesen 49 015 négyzetkilométer vízfelületért felel. A vállalat működteti a bősi vízerőművet is.

 

Fotó:geocaching.com(Illusztráció)

Kereső

Kiválasztás törlése