hírdetés
2019nav1
Főoldal/Online hírfolyam/Autót akart lopni a két hajléktalan Esztergomban
Online hírfolyam
Autót akart lopni a két hajléktalan Esztergomban
2018. okt. 31. / 11:15

Kiderült, hogy két hajléktalan törte be az esztergomi autók ablakait, hogy egy kocsival Dorogra juthassanak.

Az Esztergomi Járási Ügyészség autólopás kísérlete miatt két férfit állított az Esztergomi Járásbíróság elé  október 26. napján, az elkövetést követő második napon - írja a megyei ügyészség közleménye. Az elkövetők Győrben éltek hajléktalanként, azt tervezték, hogy Németországba fognak utazni munkavállalás céljából, ezért az első rendű vádlott javaslatára október elején Dorogra utaztak, azzal a szándékkal, hogy majd Esztergomban ruhát szereznek maguknak.

 

A két férfi egy Dorog melletti kis erdőben állított fel magának egy ideiglenes lakóhelyként szolgáló sátrat. A hajléktalanok  október 24-én délután Esztergomba jöttek azért, hogy bort vegyenek maguknak egy áruházban. Ezt követően elhatározták, hogy visszamennek Dorogra, ideiglenes lakóhelyükre.

 

Az áruháztól a férfiak este fél 11 körüli időben jöttek el és gyalogosan az Esztergom, Dobogókői úton haladtak, amikor észrevették, hogy egy épülettömb előtt több kocsi parkol. Ekkor elsőrendű vádlott azt mondta másodrendű vádlottnak, hogy a kocsiktól 15-20 m-re megállva figyeljen, hogy jön-e valaki.

 

Ez idő alatt elsőrendű vádlott egy kővel betörte az ott parkoló egyik autó jobb első ablaküvegét, azon benyúlva a zárszerkezetet kinyitotta, majd felhívta a másodrendű vádlottat, hogy együtt üljenek be a kocsiba. A hajléktalanok szándéka az volt, hogy a kocsival Dorogra, a szálláshelyükre jussanak el.

 

Az elsőrendű vádlott a vezető ülésben foglalt helyet, megpróbálta a kormányt elfordítani, de észlelte, hogy azt a kormányzár rögzíti, ezért a gépkocsiból kiszáll,  és egy kővel egy másik kocsi jobb első ablakát is betörte azért, hogy ezt az autót próbálja meg jogtalanul használni.

 

Az ablaküveg betörésekor a kocsi riasztója megszólalt, ezért a vádlottak elszaladtak és a közelben elbújtak. Ez idő alatt a második kocsi tulajdonosa a riasztó hangját hallva a lakásából lement a parkolóba, ahol észrevette, a kocsija megrongálását, majd a lakásába visszament, hogy felhívja a rendőrséget.

 

A két férfi ezt látva visszament a kocsihoz, és az autó használatának szándékával az elsőrendű vádlott megpróbálta a bal oldali első ajtót kinyitni. Ekkor ismételten megszólalt a kocsi riasztója, mire a tulajdonos ismét leszaladt a lakásából, és tetten érve a férfiakat felszólította őket, hogy várják meg a rendőrség kiérkezését, melynek a hajléktalanok eleget tettek.

 

A nyomozó hatóság a két férfit  bűnügyi őrizetbe vette, amelynek időtartama alatt az ügyészség a férfiakat október 26. napján bíróság elé állította. Az Esztergomi Járásbíróság ítéletében elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg másodrendű vádlottat, mint bűnsegédet 3 évre próbára bocsátotta.

 

Az ítélet az elsőrendű vádlottal szemben kihirdetését követően jogerőssé vált, másodrendű vádlott és védője is tudomásul vette. Az ügyész az ítélet kihirdetésekor három nap gondolkodási időt kért, amely alatt másodrendű vádlott terhére, súlyosbításért, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést.

 

Fotó:Depositphotos(Illusztráció)