hírdetés
2019nav2
Főoldal/Online hírfolyam/A hátrányos helyzetben élőket segítené a megyei önkormányzat
Online hírfolyam
A hátrányos helyzetben élőket segítené a megyei önkormányzat
2018. okt. 31. / 12:31

Sikeresen pályázott a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program felhívására. Az 57,00 M Ft európai uniós támogatás segítségével olyan beavatkozásokat terveznek, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok helyzetét javítják helyi és területi szinten is.

A program keretében 900 fős komplex kutatást is kezdeményeztek az elérhető szolgáltatások megítéléséről a lakosság és az önkormányzatok körében. Az EFOP-1.6.3-17-2017-00008 kódszámú, Felzárkózás-politikai konzultáció és program Komárom-Esztergom megyében” projekt célja egy olyan széles körű összefogás, konzultációs rendszer megteremtése a megyében, amely hozzájárul a hátrányos helyzetű csoportok problémáira adható válaszok kidolgozásához és megvalósításához - írja a megyei önkormányzat sajtóközleménye.

 

Ennek érdekében a megyei önkormányzat többek között vállalta egy megyei felzárkózási fórum felállítását, az esélyegyenlőség érdekében munkálkodó szervezetek –, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, oktatási intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek – bevonásával. Ezen túl felzárkózási szakembert és koordinátort alkalmaz, akik feltérképezik a hiányosságokat, a speciális problémákat.

 

A fórumnak és munkacsoportjainak pedig ezek felszámolása érdekében megoldásokat kell keresnie a helyi szereplőknél rendelkezésre álló eszközök és szolgáltatások bevonásával. A projektben gyakorlati ismereteket átadó rendezvényeket is terveznek. 2018 augusztusában Esztergomban, októberben Tatabányán találkoztak az érintettek az együttműködést, együtt gondolkodást támogató rendezvényeken.

 

A projekt keretében 2018 júniusában 900 fős nemre, életkorra, településtípusra és járásra reprezentatív kutatás valósult meg a Komárom-Esztergom megyei 18 éven felüli felnőtt lakosság körében az esélyegyenlőség megteremtését támogató szolgáltatások minőségéről, elérhetőségéről, valamint a szegénységgel kapcsolatos társadalmi attitűdökről. A kutatás fókuszában a különböző társadalmi, szociális, egészségügyi és kulturális szolgáltatások, azok elérhetősége, minősége, valamint a különböző társadalmi problémák lakossági megítélése állt.

 

A jelentésben foglaltak hasznosításra kerülnek a projektben vállalt tevékenységek során, különös tekintettel a szolgáltatási hiányok feltárásánál és a társadalmi együttműködést segítő rendezvények szervezésénél. A kutatás során felmerült problémákra, szolgáltatási hiányokra megoldási javaslatokkal fog élni a fórum, valamint a munkacsoport.

 

A kutatási eredmények részletes bemutatására 2018. október 31-én a megyei felzárkózási fórum ülésén került sor a Megyeházán. A fórumot a szakmai megvalósítók és a projektmenedzsment tájékoztatta a projekt jelenlegi állásáról, és az elkészült szolgáltatási útvonal térkép készítésének módszertanáról.