2019. június 17. hétfő - Laura
Online hírfolyam
2018 dec. 04.
Mérgező zabtermékekre figyelmeztetnek

Határérték feletti DON mikotoxin tartalom miatt gluténmentes zab alapanyagok és termékek forgalomból való kivonását rendelte el azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szennyezett zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket a fogyasztóktól is vissza kell hívnia az érintett gyártóknak. A toxinos alapanyag egy angliai vállalkozástól érkezett hazánkba, így a Nébih az esetről a tagországokat is értesítette - írja a Pénzcentrum a Nébih közlése alapján.

 

A hivatal arról számolt be, hogy jelenleg is zajlik a Nébih Szupermenta zabkása tesztje. A termékkör komplex elemzése során a szakemberek első lépésként a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kritériumokat ellenőrzik. Ezek egyike a mikotoxin tartalom mérése.

 

Két terméknél felmerült a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket. A hivatal ellenőrei az érintett gyártóknál mintát vettek - többek között - a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból.

 

A Nébih Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutattak ki, és azonnali hatállyal elrendelte az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.

 

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég. A jelenlegi információk alapján tőlük egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból.

 

Az előállítók az ellenőrzés után felfüggesztették azok felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonása és visszahívása érdekében. Az alábbi két linken megtalálható az érintett készítmények listája. Ha ilyen terméket vett, semmiképpen se egye meg, azonnal vigye vissza!

 

https://hunorganic.com/hirek-ujdonsagok/termekvisszahivas-zabpehely-zabkasa-20181129/

http://www.szafi-products.com/

 

Fotó: Pénzcentrum(Illusztráció)

 

Kereső

Kiválasztás törlése