2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2014 aug. 28.
Kirepültek a Pilismaróti Erdészet területén született fekete gólya fiókák
A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ez év tavaszán örvendetes felfedezést tettek: a Pilismaróti Erdészet területén, Esztergom város közelében egy fekete gólya pár rakott fészket.

Ez a hazánkban fokozottan védett faj igen érzékeny a zavarásra, ezért az erdészet a fészkelő hely háborítatlansága érdekében a fészek körül egy 150 méter sugarú védőzónát alakított ki, és a nagyközönségnek akkor nem mutatta be a felfedezést. A fészekben májusban három fióka látott napvilágot. Június hónapban a Pilisi Parkerdő Zrt. és Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai egy közös akció keretében meggyűrűzték a fiatal madarakat. A gyűrűzés során a madár egy egyedi azonosítót kap, amely a megjelölt egyed későbbi beazonosítását, illetve vonuló madarak esetében a vonulás nyomon követhetőségét szolgálja.

 

A fiókanevelési időszak problémamentes volt, a három fióka augusztus elején kirepült a fészekből. Hosszú út áll még előttük, hiszen a fekete gólya vonuló madár, a telet Afrikában tölti. A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészei bíznak benne, hogy a pár jövőre is visszatér. És ha útközben madarászok találkoznak velük, talán még azt is megtudjuk, hogy merre jártak!

Kereső

Kiválasztás törlése