2019. május 22. szerda - Júlia, Rita
Online hírfolyam
2015 márc. 23.
Csütörtöktől mérnek a mindent látó kamerák
A 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltja ki, és a mérések már joghatással járnak.

 Csütörtöktől kezdi meg éles üzemét a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a mérések attól kezdve már joghatással járnak - jelentette be Jámbor István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Sikeresen zárult a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző pontok tesztüzeme, március 26-ától indul az éles üzemeltetés, az újfajta kamerák által dokumentált szabálysértéseknek tehát már jogi következményeik is lesznek az ország teljes területén. Hozzátette: a 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltja ki.

 

Jámbor István közölte: az eszközök üzembe állításának célja a közlekedési szabályok betartatása, mert csak így érhető el, hogy kevesebben haljanak meg az utakon.

 

A fejlesztés összhangban van az Európai Bizottság kitűzött céljával, hogy 2020-ra 2011-hez képest a felére csökkenjen a halálos közlekedési balesetek és áldozatok száma - ismertette. Hozzátette: 2013-ig folyamatosan csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma Magyarországon, de míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.

 

A komplex közlekedési ellenőrző pontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére is.

 

Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg azok a kiegészítő funkciók, amelyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni, így például a tilos jelzésen áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybevételét, a biztonsági öv be nem kapcsolását.

 

Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség.

 

Forrás: hirado.hu

Kereső

Kiválasztás törlése