2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos
Online hírfolyam
2015 okt. 05.
Vérszerződéssel nősült meg a viszkis rabló
Felszállt a szürke füst Taksonyban. Tűzoltókra nem volt szükség, ugyanis a Viszkis rabló nősült meg, ez pedig a ceremónia része volt.

Ambrus Attila ugyanis ősmagyar szertartás keretében kötelezte el magát egy életre. Pap nem volt, volt viszont helyette sámán, aki a porba rajzolt körbe állította őket, és mindenkit megfosztott az első hitvesi csók látványától, ugyanis az ifjú párt egy marhabőrrel takarta le.A Viszkis esküvője szupertitkos volt. A Pest megyei település eldugott földútjának végén lévő kis fogadóban tartották. A diszkrécióra és a biztonságra fekete öltönyös, kigyúrt testőrök vigyáztak. A vendégek összetétele vegyes volt, de meglehetősen sok luxusautó parkolt a fogadó előtt.

 

– Korábban soha nem voltam ilyen szertartáson. Nagyon bensőséges volt, de kicsit szokatlan. A boldogító igent nem kellett kimondaniuk, helyette egy előre betanult, amolyan esküfélét kellett mondania először a vőlegénynek, majd a menyasszonynak. Kicsit úgy éreztem, mintha az egész a menyasszony körül forogna – mesélte a Blikknek az egyik vendég, aki hozzátette: Ambrus csak olyanokat hívott meg, akik vagy rokonai vagy barátai, vagy támogatták az újrakezdésben, s kitartottak mellette.Ambrusnak és mátkájának házasságkötési ceremóniája ősmagyar szabályok szerint zajlott. Ezen hagyományok szerint a menyasszony a központi szereplő, ő a fényességet szimbolizálja. A mennyegző maga az ég és menny, vagyis a férj és a feleség összekapcsolódását jelképezi.

 

A menyasszony hajnalban változik át asszonnyá. Ambrusnak a következő esküt kellett mondania: „Fogadom szent esküvéssel Isten színe előtt, hogy Rékának hűséges társa leszek, mint ahogy a Napnak hűséges társa a fény, az éj sötétjének pedig a Hold és a csillagok." A fogadalmat vérszerződéssel pecsételték meg, kezükön sebet ejtve jelképesen eggyé váltak. A szertartás után már hagyományos lagzit ültek: a vendégsereg klasszikus vacsorát kapott levessel, rántott húsokkal.Ambrus Attila három éve szabadult a börtönből, ahol saját bevallása szerint megjavult, jobb emberré vált. A fazekasszakma minden csínját- bínját elsajátította, s úgy döntött, szabadulása után ezzel keresi meg a kenyerét. Saját kezével építette fel műhelyét, és egy ideje már udvarolgatott egy bajai hölgynek, Rékának, akiben megtalálta mindazt, amit egy nőben keresett. Vele egyébként egy kézművesvásáron ismerkedett meg, ahol a lány maga készítette táskákat árult.

 

Forrás és fotó:blikk.hu

Kereső

Kiválasztás törlése