2019. augusztus 25. vasárnap - Lajos
Online hírfolyam
2015 okt. 12.
Elárverezi Faludy György hagyatékát az özvegye
Kiárusítja Faludy György (†96) hagyatékát a költő özvegye, Faludy Fanni (38): november 5-én árverésre bocsátja a géniusz személyes tárgyait, kitüntetéseit, illetve soha nem látott, kiadatlan kéziratait.

 

– Gyurka sok személyes tárgya, többek között a bögréje, a bőr nyaklánca ötezer forintos kikiáltási árról indul – mondta el elsőként a Blikknek az özvegy. Bútorok, festmények, különleges, ki nem adott kéziratok, Faludy ruhái, a nagy botrányt kavaró meztelen fotós dedikált férfimagazin mellett a költő Kossuth-díja és a többi kitüntetése is kalapács alá kerül, igaz, ezek kikiáltási ára is borsosabb már: egy- és másfél millió forintról indul értük a licit.

faludy

Fanni elmondta azt is, hogy a kényszer vitte rá az árverésre, ugyanis nem tudta létrehozni a férje emlékszobáját, és helyhiány miatt kell az értékes hagyatékon túladnia. Mint azt lapunk nyomon követte, Faludyné mindent megtett, hogy állami támogatás nélkül maga hozzon létre és tartson fenn egy emlékhelyiséget. Csakhogy nem sikerült neki, pert is veszített a ferencvárosi önkormányzattal szemben, és 12 millió forintot bukott a bérlemény kapcsán, amiből végül tavasszal el kellett szállíttatnia a Faludy-ereklyéket.– Személy szerint nem nekem van bérletidíj-tartozásom az önkormányzat felé, hanem a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítványnak. Bár az alapítványnak mindig pontosan annyi pénze volt, amennyit én beletettem. De már nem tudom és nem is akarom finanszírozni a kiadásait. Különösen szomorú döntés kellett hoznom Gyurka halála után tíz évvel – magyarázta Fanni.

 

– A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Sok értékes darabot, személyes tárgyait azonban rám hagyta. A Pintér Galériában kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak egy aprócska „darabot belőle".

 

Megjárta Recsket is

 

A Kossuth-díjas költő 1910. szeptember 22-én született. 1938-ban elhagyta Magyarországot, Párizsba, majd Marokkóba, onnan az USA-ba menekült. 1946-ban tért haza. A kommunista hatalom kezdettől fogva ellenségesen viszonyult hozzá: 1949-ben Kistarcsára internálták, majd a recski kényszer­munkatáborba zárták. Szabadulása után, 1956-­ban ismét elmenekült az országból. 1987-ben újra hazatért. 1953-ban feleségül vette Szegő Zsuzsanna újságírót, a házasságból született András fia, aki öt éve halt meg. 2002 júliusában vette feleségül Kovács Fannit. A biszexua­litását nyíltan vállaló Faludy 2006. szep­tem­ber 1-jén, 95 évesen hunyt el.

 

Forrás:blikk.hu

 

Fotó:blikk.hu/RAS archívum

Kereső

Kiválasztás törlése