2020. szeptember 20. vasárnap - Friderika
Online hírfolyam
2016 ápr. 08.
Lakossági fórum témája volt a közlekedésfejlesztés
Párbeszéd II. címmel tartott az önkormányzat lakossági fórumot a közlekedésfejlesztésről április 6-án a művelődési házban. Az eseményen Pacz János városfejlesztési osztályvezető, dr. Szerencsés Gergely és Eck András önkormányzati képviselők az est moderátori szerepét vállalták, de jelen volt Romanek Etelka polgármester, Bánhidy László alpolgármester, valamint az önkormányzat szakreferensei is.

A fórumot moderátorként vezető Pacz János bevezető felszólalásában vázolta az esztergomi közlekedési rendszer fejlesztési perspektíváit, alapvető problémáit, valamint azt, hogy az új városfejlesztési koncepció előkészítésében, kialakításában az önkormányzat, a képviselő-testület nemcsak a szakembereket, az érintett közműszolgáltatókat és a közösségi közlekedést üzemeltető cégeket, hanem az útrendszert használó lakosságot is szeretnék bevonni a fejlesztési elképzelések, tervezések, ötletelések fázisaiba.

 

Az eseményen arra is fény derült, hogy az új városfejlesztés megvalósításában számos szempontot kell figyelembe venni, Philipp Frigyes főépítész arról fogalmazott meg gondolatok például e témában, hogy Esztergom alapvető úthálózata illetve közlekedési fő vonalai - a korabeli térképek ismeretében, mondhatni – közel 800-1000 éve nem változtak, a legújabb kori útszerkezet is kötött, a város hosszanti felülnézeti képe egy két végén tágabb, középső részén egy beszűkültebb pályaszakaszt mutat. Ezen gyakorlatilag nem lehet változtatni, Esztergom így „abból kell főzzön, amije e tekintetben van”.

 

A fejlesztési elgondolások tehát a város fejlesztési bizottságának asztalán összpontosulnak, a szakreferensek, képviselők hónapok óta egyeztetnek a közműszolgáltatókkal, a Magyar Közúttal és a busz- illetve vasúttársasággal. A fórumon résztvevő lakosok közül zömében a buszközlekedéssel és a Bajcsy-Zsilinszky utcai hiányos közvilágítással kapcsolatban intéztek kérdéseket a fórum vezetőihez, a KNYKK jelenlévő illetékeséhez. A kérdések-válaszok párbeszédéből többek között kiderült, hogy az esztergomi buszközlekedés ésszerűsítését, fejlesztését folyamatosan végzik az önkormányzattal valamint a lakosság bevonásával.

 

A KNYKK új buszokat állított üzembe a városban, illetve az önkormányzattal együtt megkezdték a megrongált illetve elavult megállók korszerűsítését, a helyi járatok menetrendjének ésszerűsítését. Az is elhangzott, hogy az új esztergomi helyi járatokon biztonsági kamera védi az utasokat és a sofőrt. A Bajcsy-Zsilinszky utcai állapotokról többen is kérdéseket tettek fel, ezek egyrészt a hiányzó közvilágításról és a 22-es számnál lévő, úttestre kihelyezett ideiglenes rácskerítésről szóltak.

 

A válaszban – melyet Pacz János és dr. Szerencsés Gergely adott – elhangzott, hogy a közvilágítás ügyében folyamatos az egyeztetés, a probléma megoldását nehezíti, hogy a hétvégi estéken, éjszakákon fiatalok tömegét vonzó „Bajcsy-kanyar”-ként is ismert részen nem csupán egy-egy lámpatest inaktív, de egy egész szakasz, így a hiba elhárítása várhatóan az utca teljes hosszában kell, hogy megtörténjen.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja