2020. szeptember 20. vasárnap - Friderika
Online hírfolyam
2016 ápr. 22.
Európai Védőoltási Hét 2016.: Zárjuk be az immunizációs rést!
Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ben hirdette meg első alkalommal az Európai Védőoltási Hét programját, melyhez Magyarország is csatlakozott.

Az április utolsó hetében ünnepelt immunizációs világhét célja, hogy elősegítse az oltások széles körű alkalmazását a betegségek megelőzésére, minden korosztályban. Az immunizáció milliók életét menti meg és széles körben elismert mint a világ legsikeresebb és hatékonyabb találmánya az orvostudományban. Egy több éves kampány második éve Az idei év üzenete az eddig elért hatalmas sikerek hangsúlyozása mellett a további kihívások feltérképezése.

 

A 2016-os kampány emellett kiemelt hangsúlyt fektet a serdülők és a felnőttek egy életen keresztül tartó immunizálására. Fontos cél ezek mellett a világ figyelmének felhívása a veszélyeztetett körülményeknek kitett lakosság elérésére, a háború és a természeti katasztrófák sújtotta területeken élők oltására. Az akadályok elhárítása az immunizáció útjából A WHO 194 tagországa által megfogalmazott Globális Vakcina Akcióterv célja, hogy a védőoltások 2020-ra valamennyi országban elérhetőek legyenek. Ennek lépései: - védőoltás által megelőzhető megbetegedések előfordulásának megelőzése mint például a kanyaró, a rubeola, valamint az anyai és újszülött kori tetanusz. - az országos immunizációs programok erősítése és támogatása - új, továbbfejlesztett oltóanyagok bevezetése - a következő generációs vakcinák és technológiák kutatását és fejlesztését célzó törekvések ösztönzése.

 

Eddig elért sikerek: Több ígéretes fejlemény is jelentkezett az elmúlt évben: - 86 alacsony és közepes jövedelmű országban 128 új oltóanyagot kezdtek el használni 2010 óta - Afrikában nem volt vad poliovírus okozta megbetegedés 2014 augusztus óta - egy hatalmas siker, ami közelebb hozta a régiót a járvány megszűnéséhez mint valaha - Indiában sikerült teljes mértékben felszámolni az anyai és újszülött kori tetanuszt, bizonyítva ezzel, hogy a fertőző betegségek eltörlése komoly kihívást jelentő körülmények között sem lehetetlen - Amerika az elsőként vált olyan régióvá, ahol teljes eliminációra került a rubeola és a születéskori rubeola szindróma A jövő kihívásai: A Vakcina Évtizedének céljai felé haladás néhány országban megrekedni látszik, azonban az egészségügyi ellátás fejlesztése, az immunizációt érintő pontos információk valamint a politikai és gazdasági támogatás erősítése javíthat a célkitűzések elérésében.

 

Forrás:Sajtóközlemény

 

Fotó:proaktivdirekt.com

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja