2020. július 10. péntek - Amália
Online hírfolyam
2016 dec. 01.
Ma van az AIDS Világnapja
Manapság már teljesen mást jelent, ha valakit HIV-vel diagnosztizálnak, mint 20-30 éve. A HIV már nem halálos ítélet.

Habár az emberek hozzáállása nagyon nehézzé teheti az együttélést a HIV-vel. Néhány dolgot érdemes újra visszahozni az 1980-90-es évekből, de a HIV megbélyegzést semmiképp. Itt az idő, hogy véget vessünk a HIV megbélyegzésnek! Az AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) a betegség angol nevének kezdőbetűi; magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az AIDS a HIV (Human Immunodeficiency Vírus- emberi immunhiányt okozó vírus) fertőzés következtében kialakuló fertőző betegség. Az AIDS világnapja segít a HIV megbélyegzést oda tenni, ahová való: a múltba, azáltal, hogy csatlakozott a NOT Retro, Just Wrong (Nem retro, csak helytelen) kampányhoz.

 

A magyarországi nyilvántartásban jelenleg 3237 regisztrált HIV fertőzött személy szerepel, ezen belül Komárom-Esztergom Megyében 35 fő. Sajnálatos tény, hogy a HIV fertőzött betegek közel 50%-a nem tud a betegségéről, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba jutott. A szűrésen feltárt HIV pozitív esetek száma csak a „jéghegy csúcsa”, a fertőzött betegek száma a regisztrált adatok többszöröse is lehet. A HIV észrevétlenül, éveken át képes megbújni a szervezet sejtjeiben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül-, szülés közben, vagy szoptatás folyamán az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét. A vírus a szervezeten kívül rövid időn belül elpusztul.

 

A fertőzéshez egyik emberből a másikba közvetlenül kell átkerülnie. Különösen veszélyeztetettek a prostituáltak, a homoszexuálisok, az intravénás droghasználók, valamint az ő szexuális partnereik. Egyre gyakrabban lehet találkozni a fiatalabb (19-25 évesek) korosztály fertőzöttségével, amely a meggondolatlanság, könnyelműség következménye. A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol.

 

A fertőzést követő 1-2 hónap múlva, az esetek 30 %-ban enyhe, magától múló, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (nyirokcsomó duzzanat, láz, éjszakai izzadás, gyengeség). A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni. Ezt az időszakot „ablak periódusnak” nevezzük. Az ablak periódus alatt a vírus laboratóriumi vizsgálattal még nem mutatható ki. Bár a HIV fertőzés, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban ma már korszerű terápiás eszközök állnak rendelkezésre a fertőzés tünetmentessé tétele és tartása terén.

 

Ehhez azonban elengedhetetlen a korai felismerés, a szűrésen való részvétel, majd a fertőzött részéről a megfelelő egészségtudatos hozzáállás. Magyarországon az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban gondozzák, kezelik a HIV-fertőzött és az AIDS beteg embereket. Komárom-Esztergom Megyében a HIV szűrést / tanácsadást a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai végzik Tatabányán, a Szent Borbála Kórház Mentálhigiénés Központjában minden héten, szerdánként 14:00 és 16:00 óra között.

 

Forrás:Sajtóközlemény/KEM-i Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

 

Fotó:sikerado.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja