2020. október 24. szombat - Salamon
Online hírfolyam
2017 jan. 23.
Szmogriadó Esztergomban
Romanek Etelka polgármaster tájékoztatója.

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot a Győr – Moson – Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Környezetvédelmi Mérőközpont 2017. január 22-i tájékoztatása alapján, hogy Esztergom város területén az elmúlt két napon a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m 3 ) A szálló por koncentrációja 2017.január 20-án 131,3µg/m 3 , január 21-én 149,6 µg/m 3 volt. A vonatkozó 4/2011. (I.14.) VM rendelet alapján szmogriadó riasztási fokozatát rendelem el.

 

Kérem, hogy kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói. Lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. Az avar és a hulladék nyílt téri égetése tilos, valamint célszerű a bontási munkálatok szüneteltetése. A levegő magas szállópor tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (nehezebb légzés, köhögés), panaszaik súlyosbodhatnak.

 

Az egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben. A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat. Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák, valamint az aktív és passzív dohányosok. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban sportolást, hosszabb tartózkodást szintén kerülje el mindenki, aki teheti. A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes oldalán. Esztergom, 2017. január 22.

 

(Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal)

Fotó: infoesztergom.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

Médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja