2020. július 11. szombat - Nóra, Lili
Online hírfolyam
2017 ápr. 21.
Balesetveszély a Pilisben
Balesetveszély miatt nem látogathatóak egyes területek a Pilisi Parkerdőben

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő régiókban hó és jégdara zúdult az országra. A hegyvidéki területeken a hóréteg még nem olvadt el, ezért számos turistaút jelenleg is csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható. Súlyosbította a helyzetet a rendkívül erős szél is, így a nedves hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák koronái meghajlottak, sok helyen kidőltek, eltörtek a fák. Ezért további tájékoztatásig, a Pilisi Parkerdő Zrt. a kirándulók testi épségét szem előtt tartva lezárja az alábbi, erdészetenként felsorolt útvonalakat.

 

Pilismaróti Erdészet területén: A Rám-szakadékot és Lukács-árkot. A havazás során mindkét helyen számos fa kidőlt, amelynek következtében a zöld sáv és a sárga sáv jelzésű turistautak járhatatlanná váltak. A kárelhárítási munkálatok a jövő hét elején kezdődnek. Az állapotok felszámolása – különös tekintettel a különösen nehéz terepi körülményekre – hosszabb időt, akár 2 hetet is igénybe vehet.

 

A Vadálló-kövek – Prédikálószék térségét, amely balesetveszélyes, nem látogatható. Szentendrei Erdészet területén: Ispán-rétet és környékét, ami az arrafelé kanyargó Országos Kéktúra szakaszát is érinti. Szentendre és Pap-rét közötti erdészeti üzemi utat, amely a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat kerékpárútja is egyben. Pilisszentkereszti Erdészet területén: Pilis-hegyet (Boldog-Özséb kilátó jelenleg nem közelíthető meg turistaútvonalon) Fekete-hegyet (Fekete-hegyi Turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon) Dera-szurdokot, Holdvilág-árkot.

 

Visegrádi Erdészet területén: Spartacus-ösvényt, Pap-rétet (Országos Kéktúra szakasza), A piros sáv jelzést Pilisszentlászló és Visegrád között A Pilisi Parkerdő Zrt. egyúttal továbbra is arra kéri a túrázókat és természetjárókat, hogy a 300-400 méter fölötti erdőterületeket – különösen Dobogókő környékét – balesetveszély miatt a napokban még kerüljék el! Minden túra esetén tartsák szem előtt, hogy a hegyekben téli viszonyok uralkodnak, vagyis senki se feledkezzen meg a megfelelő, vízálló felszerelésről, papíralapú térképről, meleg italról, feltöltött mobiltelefonról, esetleg fej- vagy zseblámpáról. (Bővebben a Pilisi Parkerdő honlapján.)

 

A figyelmeztetés egyaránt érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira. Az alábbi webkamerák felvételeit megtekintve mindenki leellenőrizheti, hogy sok száz méter magasan éppen milyen időjárásra lehet számítani, így a kirándulók megalapozottabb, körültekintőbb döntést hozhatnak a kirándulást, erdőjárást illetően. Hármashatár-hegy (495 m): https://www.idokep.hu/webkamera/nagyatilla84 Prédikálószék (639 m): https://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek Pilis-tető (756 m): https://www.idokep.hu/webkamera/pilismeteor1

 

Forrás, fotó: sajtóközlemény Pilisi Parkerdő Zrt.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja