2020. április 2. csütörtök - Áron
Online hírfolyam
2017 júl. 06.
Telt házzal nyit az Esztergomi Várszínház

Telt házzal kezdi meg a 29. szezonját az Esztergomi Várszínház július 7-én, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hair című nyitóelőadására minden jegy elfogyott.

Idén legendás írók és művészek születésnapját ünneplik ezen a játszóhelyen. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: megemlékeznek legendás és nagy hatású irodalmi személyiségekről, művészekről. Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából hívták meg a Spirit Színház Az ajtó című előadását Hegyi Barbara főszereplésével július 14-én. Másnap pedig az Agyigó - egy nő sorsa a XX. században azaz Szabó Magda: az Ember címmel Nagyváradi Erzsébet, Gerendás Péter és Kutik Rezső idézi meg az írónő szellemiségét.

 

Ugyanezen a hétvégén, vasárnap a 200 éve született Arany János előtt tisztelegnek a Fénylő költészet című esttel, Kökényessy Ági, Maronka Csilla és Keresztes-Nagy Árpád produkciójával. Maradva a jubileumoknál, idén lenne hetven éves a magyar könnyűzenei élet egyik legnépszerűbb énekese, Máté Péter. Az ő közkedvelt és felejthetetlen dalai szólnak majd július 22-én a várszínházban Molnár György együttesének és Gallusz Nikolettnek a közreműködésével. Az emlékezéseket, életművek előtti tisztelgéseket a Bazilika előtti nagyszínpadon sem hagyják ki, hiszen 130 éve látta meg a napvilágot Kabos Gyula színművész.

 

Többek között ezért is hívták meg a Madách Színházból a nagy sikerű a Meseautó című szórakoztató musicalt, amelyet Szente Vajk rendezett. Az előadás augusztus 17-én látható. Előző nap pedig Adamis Anna dalszövegeiből készült Szekeres Géza és Mikó István által írt Egy tányér napfény című musicalt tekintheti meg a közönség a Mandala Dalszínház előadásában.

 

A direktor hangsúlyozta: a visszajelzések alapján az elmúlt évad egyik sikere a Nemzeti Színházból érkezett Psyché volt, ezért a közönség kívánságára július 29-én újra látható lesz a Vidnyánszky Attila rendezte darab a várszínházban. Horányi László kiemelte, hogy idén is törekednek a színházi műfajok sokszínűségét, értékeit megmutatni. A Hair mellett megtekinthető lesz majd Heltai Jenő Naftalin című zenés vígjátéka a Révkomáromi Jókai Színház bemutatójaként augusztus 12-én.

 

Jantyik Zsolt Ezüstbojtár című zenés játéka július 21-én látható és mindemellett egy igazi különlegességet is tartogatnak a közönségnek egy másik városi játszóhelyen. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében látható A végjáték című dráma július 8-án. A darab William Saroyan Barlanglakók című műve nyomán készült Kocsárdi Levente rendezésében, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vendégjátékaként.

 

A zenés műfajok kedvelő számára hívták meg július 23-án Olt Tamás Megadom magam című musicalét, majd egy hét múlva július 28-án Érdi Tamás és az Óbudai Danubia Zenekar koncertezik a színpadon. Két nap múlva Cserháti Zsuzsa-estet tekinthetnek meg a nézők Horányi Júlia énekesnő előadásában.

 

Az "Esztergomból indultam" sorozat keretében Túri Lajos Péter koreográfus első önálló táncestjének ad otthont a várszínház augusztus 5-én, 11-én pedig a Fugato Orchestra és Tátrai Tibor gitáros mutatja meg, milyen az, amikor a barokk kor zenei elemeit mai modern stílusokkal vegyítik.

 

Az idei várszínházi programból sem maradhat ki az évek óta visszatérő L'art pour l'art Társulat, a Carmen Táncművészeti és Sporttánc Egyesület, az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola bemutatkozása és ismét lesz Esztergomi Bábos Tábor, immár tizenhetedszer.

 

Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal

 

Fotó:I Love Dunakanyar(archív)

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja