2020. szeptember 19. szombat - Vilhelmina
Online hírfolyam
2019 nov. 28.
Megújult turista- és zarándokút jelzések Esztergomban

A Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület, valamint Esztergom Város Önkormányzata együttműködésének keretében a város számos turista- és zarándok útvonalán megújultak az útjelzések a 2019. év folyamán.

A jelzéseket újrafestették, ahol szükséges volt, pótolták, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai útmutatói szerint, az egymáshoz kapcsolódó útvonalak egységes megjelenítésével. Egyes esetekben felülvizsgálták és módosították az útvonalak vonalvezetését is. Esztergom történelmi belvárosában pedig külön kihívást jelentett úgy megjeleníteni a jelzéseket, hogy azok harmonikusan illeszkedjenek a műemléki környezetbe.

Az Egyesület a 2018. évben a természetjáró szervezetek támogatásával főként természeti környezetben vezető gyalogos turistajelzéseket újított fel a város környékén, 2019-ben viszont főként belterületen vezető szakaszok kerültek sorra az Önkormányzat támogatásával. 

A legfőbb érintett útvonalak – néhány egyéb, rövidebb szakasz mellett:

  • Zöld sáv turistaút (Pilisszentkereszt-Esztergom): a Vaskapu felől a városba érkezve, visszakerült a jelzés az évtizedekkel ezelőtti nyomvonalra: a Simor J. utcától a Belvároson át a Hajóállomásig (mivel az autóbusz-állomás a mostani helyén megszűnik), továbbá új útváltozatot kapott zöld kápolna jelzéssel a Bazilika érintésével.
  • Piros sáv (Esztergom-Pilismarót-Piliscsév): A Szt. Anna emlékpark és a Temető utca közötti szakasz megújult, a Dobogókői útról részben csendesebb, kevésbé forgalmas nyomvonalra került, valamint piros kápolna jelzéssel új kiágazást kapott a felújítás alatt álló Jó Pásztor-kápolnához.
  • Magyar Zarándokút (Esztergom-Máriagyűd): A teljes városi szakasz megújult a Szent Adalbert központtól a Szt. Tamás-hegyen át a Jó Pásztor-kápolna érintésével a piros sáv turistaútig (Temető utca), valamint egységesen mindkét irányból követhetővé vált.
  • Mária út: Apróbb változások mellett az észak-déli, kék m jelzésű útvonal módosult, közvetlenebb nyomvonalat kapott a Vaskapu és a Bazilika között, valamint felfestésre került a Párkány felé való továbbvezetés, mely a jövőben Helemba–Márianosztra(-Częstochowa) felé fog folytatódni. [A Mária Út Egyesület a Viator Egyesület munkájával párhuzamosan, azt kiegészítve, a kelet-nyugati lila Mária út városi szakaszára szervezte idei jelzésfestő képzését, így az is megújult a vasútállomástól a Bazilikáig.]

Az útvonalak már így szerepelnek az új kiadású turistatérképeken, valamint az OpenStreetMap-en is, ld.: https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=15!47.7956!18.7391

Fotó, forrás: vandorut.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja