2020. május 28. csütörtök - Emil, Csanád
Online hírfolyam
2012 jún. 23.
A Kúriához fordulhat a kormányhivatal Esztergom költségvetése miatt

A Kúriához fordulhat a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, ha az esztergomi képviselő-testület június 30-ig nem alkotja meg a törvényeknek megfelelő módon idei költségvetését - mondta el a megyei kormánymegbízott pénteken az MTI kérdésére.

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit közölte, ha a testület a megadott határidőre a törvényességi felhívásnak megfelelő módon nem módosítja költségvetését, úgy 15 napon belül fordulhatnak a Kúriához. Csütörtökön az esztergomi képviselő-testület a többséget adó Fidesz-frakció szavazataival úgy fogadta el a kormányhivatal törvényességi észrevételét a város 2012-es költségvetésével kapcsolatban, hogy a határozatban - a hivatal kifejezett kérése ellenére - nem jelölték meg, miből fedezik a büdzsé 1,1 milliárdos hiányát. Ez a hiány abból ered, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Mivel mínuszos költségvetést a törvény szerint nem fogadhattak el, a testület korábban a hiány mértékéig ingatlaneladást tervezett.

 

A kormányhivatal azonban arra figyelmeztette a testületet, hogy a törvények szerint működési hiány fedezetéül nem lehet ingatlaneladást megjelölni. Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a csütörtökön elfogadott határozatban a képviselők kipontozottan hagyták a hiány fedezetét. Tétényi Éva független polgármester az ülésen közölte, az előrejelzések szerint szeptemberre 2 milliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 milliós inkasszója. A polgármester hozzátette, a problémát jelezte az illetékes minisztériumnak. Mivel ő a törvényességért, a testület pedig a gazdálkodás biztonságáért felel, szerinte a többségi Fidesz-frakció feladata a hiány problémájának kezelése, de - mint mondta - még azt sem hajlandók megszavazni, hogy az ügyben előterjesztéssel forduljanak a kormányhoz.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja