2021. január 20. szerda - Sebestyén
Online hírfolyam
2012 jún. 26.
A Balatonra utazik? Válassza a vonatot!

Az elmúlt hétvégén az M7-es autópályán az idén immár sokadszorra alakult ki olyan dugó, amely megkeserítette az autóval közlekedők életét, ezzel szemben a pénteken délután, szombaton délelőtt a Balatonra vasúton érkezők és vasárnap délután onnét a fővárosba visszafelé tartók ütemes, megbízható vonatközlekedéssel találkozhattak.

 

Először június 23-án volt forgalomelterelés az M7-es autópályán, amikor Szabadbattyánnál, felborult egy lakókocsi az autópálya 71. kilométerszelvényénél, a Balaton felé haladó oldalon. Akkor mintegy két és fél órán keresztül a leállósávra terelték a Balatonra tartó autósokat. Másnap visszafelé ennél sokkal rosszabb volt a helyzet, s vált autósok tízezrei számára elviselhetetlenül hosszúvá a Balatonról a Budapestre tartó út. A felborult kamionról már reggel hírt adott a média, a június 24-én vasárnap reggel a 67-es kilométernél történt baleset miatt Székesfehérvárnál a helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljesen lezárták a Budapest felé vezető útpályát. Átmenetileg délutánra ugyan két sávot meg tudtak nyitni, de 19 óra után közel egy óráig ismét teljes volt az útzár. Hatalmas, 10 km-es torlódás alakult ki, amely csak 20 óra után, amikor megindulhatott a forgalom, kezdett lassan oszlani.

 

Mindeközben a hétvégére a Balatonra vonattal indulók azt tapasztalhatták, hogy rendben, menetrend szerint, legfeljebb 5-10 perces késésekkel közlekednek a vonatok.

 

A MÁV-START Zrt. ezen a hétvégén is a nyári menetrend szerinti napi 32 pár vonatot közlekedtetett a Balaton déli partján és 17 vonatpárt az északi parton. A MÁV-START Zrt. üzemeltetési szervezetének adatai szerint a vonatok nagy többsége menetrend szerint, vagy csekély késéssel közlekedett. Egyetlen nagyobb késés volt, mégpedig vasárnap este, gázolás miatt; a 858. számú vonat a 8518. számú vonat balesetét követően, az utasok elszállítása céljából, Székesfehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megállt Nagykanizsáig. A bejelentett csoportok utazása rendben lezajlott, a vonatok átlagosan 60-70 százalékos kihasználtsággal közlekedtek. Mindössze két vasárnapi vonat volt túlzsúfolt, amelyre a jegyvizsgálók hívták föl a figyelmet. Az eseményjelentő lapok értékelését követően a két szerelvényt a következő héttől megerősítve közlekedteti a személyszállító vasúttársaság.

 

A vasúttársaság ismételten szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy készen áll a nyári menetrend idején a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálására. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre. A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti, mind pedig a nyugati országrészből átszállás nélküli eljutást biztosító, közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről. Az előző évekhez hasonlóan hétvégenként újra közlekednek a „bagolyvonatok", számos fesztiválra kínálunk akciós jegyet, illetve a MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlatával olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedő, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnőtt, gyermek és családi változatban. A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt – a jegy típusától függően – 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

 

A 2012. évi nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-START honlapján, a www.mav-start.hu oldalon, az ELVIRA internetes menetrendi keresőben. Bővebb tájékoztatást az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak. MÁV-START Zrt.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja