2021. január 27. szerda - Angelika
Online hírfolyam
2012 jún. 27.
Nem kötelező alpolgármestert jelölni Esztergomban - FRISSÍTETT (új: kormányhivatal)

A Tatabányai Törvényszék jogerős ítéletében kedden kimondta, hogy a megyei kormányhivatal álláspontjával szemben Esztergom független polgármesterének, Tétényi Évának nem kötelező alpolgármestert jelölnie.

 

A megyei kormánymegbízott szerint viszont az önkormányzat működőképessége csak akkor biztosított, ha van alpolgármester. A pert a kormányhivatal indította az esztergomi önkormányzat ellen, mivel a helyhatóság nem tett eleget a hivatal azon törvényességi felhívásának, hogy 2012. február 23-ig válasszanak alpolgármestert a korábban lemondott alpolgármester helyére. Vilimszky Anna bíró az ítélet indoklásában elmondta: az alpolgármester választása a törvényben csak lehetőség szintjén szabályozott, nem kötelező érvényű. A közigazgatási perben az ítélet ellen fellebbezésre nincs lehetőség. Esztergomban a testület kétharmadát kitevő Fidesz-frakció Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester kétharmados veresége után kijelentette, hogy fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni. Később egy LMP-s alpolgármestert választottak, ő néhány hónap múlva lemondott, ezt követően majdnem minden ülés napirendjén névleg szerepelt az alpolgármester választása.

 

Tétényi Éva ezeken az üléseken közölte, hogy amíg a Fidesz-frakció nem működik vele együtt, nem terjeszt alpolgármester-jelöltet a testület elé. A polgármester a per egy héttel ezelőtti tárgyalásán a saját védelmét ellátva közölte, hogy a kormányhivatal a bírósági beadványában hibásan idézte a törvényi hivatkozást, mert az a polgármester munkájának segítőjeként, választhatóként jelöli meg az alpolgármesteri tisztséget, és nem teszi azt kötelezővé. Tétényi Éva akkor rámutatott arra, hogy ha az alpolgármester-választás kötelező lenne, akkor minden olyan testületet be lehetne perelni, ahol a polgármester mellé nem választottak alpolgármestert. A polgármester az ítélet keddi kihirdetése után csak annyit mondott az MTI-nek, egyetért a bíróság ítéletével. Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal perben előadott álláspontja szerint az önkormányzati törvénybeli szabály alapján a képviselő-testületnek nem abban van mérlegelési jogköre, hogy választ-e alpolgármestert, hanem abban, hogy egy vagy több alpolgármestert választ.

 

Kiemelte, hogy az önkormányzat működőképessége akkor biztosított, és a választópolgárok önkormányzáshoz való joga akkor tud csak megfelelően érvényesülni, ha az önkormányzatnak van alpolgármestere, mivel rendkívüli esetekben szükség lehet a polgármester helyettesítésére. Czunyiné Bertalan Judit kitért arra, hogy az esztergomi képviselő-testület által az önmaga működésére alkotott szervezeti és működési szabályzatban úgy fogalmaz: "a polgármester munkájának segítésére egy főállású alpolgármestert választ". A kormánymegbízott hozzátette, hogy Esztergomban a polgármester helyettesítéséről semmilyen formában nem gondoskodik az önkormányzat.

 

forrás:MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja