2019. november 21. csütörtök - Olivér
Online hírfolyam
2012 aug. 16.
Zarándokok indultak Esztergomból Mátraverebélyre

Mintegy kétszáz zarándok, köztük tizenöt ferences szerzetes indult az esztergomi ferences templomból a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre, hogy Szent István ünnepére odaérjenek - közölte a ferences sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel.

 

Mint írták, a Nagyboldogasszony napján, szerdán kezdődő, 130 kilométeres zarándoklat első napján a Pilisen át jutottak el a szobi révhez. Miután átkeltek, szentmisén vettek részt, majd Márianosztráig gyalogoltak. Csütörtökön a Börzsönyben Kemencéig jutnak el. Harmadnap Drégelypalánk érintésével, ahol szokás szerint a helybeli asszonyok által készített sok száz palacsinta várja őket, Patakra érkeznek.

 

Onnan Csesztvén át gyalogolnak Szécsénybe. Vasárnap teszik meg az utolsó szakaszt Mátraverebély-Szentkútig - mutattak rá. A közlemény szerint a zarándokcsoport óráról órára, napról napra gyarapszik, és a nemzeti kegyhelyre előreláthatólag legalább háromszázan érkeznek. Megjegyezték, a résztvevők minden nap elmondják a teljes zsolozsmát, énekelnek, szentmisén vesznek részt, és alkalmuk van lelki beszélgetésre, szentgyónásra útközben is.

 

Minden évben van egy központi témája a zarándoklatnak, ehhez kapcsolódnak az elmélkedések, szentbeszédek.

 

Idén az eszkatológia, vagyis a végső idők teológiai megközelítése van napirenden: hogyan is lesz ez a világ végén, illetve a saját életünk végén - tették hozzá. Utaltak arra: a zarándoklat során egyik este Ki mit tud? vetélkedőt is tartanak. Mint közölték, a 18 esztendeje minden évben megrendezett zarándoklat során mintegy harminc házasságot eredményező ismeretség született, de papi és szerzetesi hivatások is szép számmal érlelődtek az imádságos menetelés közben.

 

MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Médi Mecenatúra Program keretében támogatja