2020. november 26. csütörtök - Virág
Online hírfolyam
2012 szept. 05.
Évi 60 000 forint megtakarítás az ÖkoKörben

600 ezer forintnyi megtakarítást ígér egy 4 tagú család számára az ősszel folytatódó ÖkoKör program. A Tudatos Vásárlók Egyesületének és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek ingyenes Esztergom és környékbeli településeken háztartászöldítő projektjükben résztvevők a mérések alapján átlagosan ennyivel csökkentették gázszámlájuk összegét.

 

Az ÖkoKör nemcsak a családok, fogyasztók rezsijét képes csökkenteni: a résztvevők jókedvűen, kis közösségben, egymás jó tapasztalatait és a zöldülés rögös útján megélt buktatókat megosztva tudnak változásokat elérni. A programot olyanoknak ajánlják, akik mindig is szerették volna zöldíteni a háztartásukat, de egyedül túl nagy falatnak tűnt.

 

Az ÖkoKörben új barátokkal és egyszerű módszerekkel érhető el eredmény. A háztartási kiadások csökkentése környezetvédelmi szempontból is jelentős: kevesebb hulladékot termelnek (élelmiszerekből, csomagolóanyagokból) és jelentősen apadnak az energiafelhasználás (víz, villany, gáz) mutatói is. A programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését is várják. Csoportvezetőnek bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség, elég a lelkesedés és a szervező alkat.

 

A leendő csoportvezetők számára a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében. Az 5-12 fős ÖkoKörök 2-3 hónapig járnak össze, összesen 9 alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, és még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek.

 

Az eredmények bíztatóak: az ÖkoKörök eddigi résztvevői háztartásonként átlagosan közel 600 liter vizet, 7 kilowattóra villamos áramot és 18 köbméter földgázt spóroltak meg, fél kilóval kevesebb élelmiszert dobtak a kukába, másfél kilóval kevesebb vegyes hulladékot termeltek heti szinten.

 

További információ az ÖkoKörről: http://tudatosvasarlo.hu/okokorok Jelentkezés az ÖkoKör programra: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja