2020. november 26. csütörtök - Virág
Online hírfolyam
2012 szept. 21.
Hatalmas károkat okoz a gazdaságnak a szesztilalom

Hatalmas károkat okoz a gazdaságnak, de hónapokig is fennmaradhat a szesztilalom Csehországban.

 

Napi mintegy 200-220 millió korona bevételkiesést is jelenthet akár a csehországi vendéglők és élelmiszerboltok tulajdonosainak a mérgezéses esetek miatt péntek este bevezetett szesztilalom. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió korona - állítja a cseh sajtó.

 

Magyarországon még nincs döntés a szesztilalomról, Szlovákiában viszont folyamatosan ellenőrzik a kisboltokat.

 

Egy a párkányi kisboltban jócskán visszaesett a forgalom a szesztilalom miatt. Itt is egy raktárba kellett elkülöníteniük a cseh gyártmányú alkoholokat. Folyamatosan ellenőrzik a bolt tulajdonosokat.

 

Győri Szabina,az élelmiszerbolt eladója azt mondja:- Mivel ezeket a szeszes italokat nem árulhatjuk, jobban fogy a bor és a jin. A cseh gyártmányú tömény alkoholokat pedig a hátsó raktárban kellett elkülönítenünk.

 

Még nem tudni meddig tart a tilalom, Magyarországot egyelőre nem érinti.

 

-Inkább az ember megkockáztatja, inkább magasabb áron forgalmazza a terméket, de nyugodt szívvel árusítja, hogy semmilyen alapanyag, ami az egészségre káros, ne kerüljön az alkoholba.

 

Ezt már egy esztergomi kisboltnak az üzemeltetője mondta el híradónknak. Győző Zsolt szerint,  ha itthon is átvizsgálják majd a boltokat, neki nincs félnivalója. Ő csak a minőségi és magyar gyártmányú szeszesitalokat árulja.

-Magyarországon nem észleltünk ennek a visszhangját, a mi boltunk közepes kategóriájú alkoholokat értékesít, nincs is, vagy csak nagyon kevés cseh gyártmányú alkoholt árusítunk.

 

A prágai egészségügyi minisztérium azért rendelte el a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmazó italok árusítását, mert az országban az utóbbi tíz napban 26-re emelkedett a metilalkohol-mérgezésben meghaltak száma, s a hétfő reggeli adatok szerint további 38 személyt súlyos állapotban kórházban ápolnak.

 

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 személyt vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás is indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre még nem sikerült feltárni.

 

csj

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja