2020. november 27. péntek - Virgil
Online hírfolyam
2012 szept. 24.
Albizottságban vizsgálná az önkormányzati alkalmazottak közmunkásokra cserélését az LMP

Albizottság összehívását kezdeményezi az LMP a parlament önkormányzati bizottságában, itt vizsgálnák azt a gyakorlatot, hogy egyes helyhatóságok közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat.

 

Erről az ellenzéki párt két képviselője, Szél Bernadett és Szilágyi Péter beszélt hétfőn sajtótájékoztatón. Szilágyi Péter elmondta: bár az országgyűlési törvény előírja, az önkormányzati bizottság eddig nem hozta létre a hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását ellenőrző albizottságot, ezért az LMP most ennek a testületnek a megalakítását kezdeményezi. Szél Bernadett felidézte, a napokban hírek jelentek meg arról, hogy közmunkásokra cserélik az elbocsátott önkormányzati alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen, így spórolva a foglalkoztatási költségeken.

 

Véleménye szerint az önkormányzat cáfolata - amely szerint tíznél kevesebb álláshely szűnt meg a városban, ráadásul a közfoglalkoztatottak alkalmazása után járó állami támogatás feltétele, hogy az adott munkakörben a megelőző három hónapban nem mondtak fel dolgozónak - nem meggyőző. Azt mondta, ez az eljárás akkor is elfogadhatatlan, sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, ha kevés embert érint, illetve ha a kirúgott alkalmazottak helyére három hónap elteltével vesznek fel közmunkásokat. Szél Bernadett ugyanakkor közölte: több más településről is kaptak e gyakorlat létezését igazoló információkat, ezért javasolják annak kivizsgálását.

 

Szilágyi Péter hangsúlyozta, hogy az ellenőrző albizottság egyedi eseteket nem tárhat fel, de mivel a kormányoldal nem hajlandó ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságok létrehozására, úgy látják: ez a testület adhatna lehetőséget arra, hogy az említett ügyek terítékre kerüljenek. Az LMP-s képviselő megjegyezte, hogy az albizottság emellett a helyhatóságokat érintő törvények végrehajtását követhetné nyomon, így az önkormányzati törvényen kívül például az Esztergomról hozott jogszabályok hatásait.

 

forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja