2020. november 26. csütörtök - Virág
Online hírfolyam
2012 okt. 04.
Az Esztergomi Köztisztasági Kft. közleménye: A hulladékgazdálkodás nem a városi kassza állapotának függvénye

Az Esztergomi Köztisztasági Kft. az esztergomi polgármester legutóbb az országos sajtóban is megjelent tájékoztatására, valamint a vállalathoz érkező, Tétényi Éva nyilatkozata kapcsán felvetett, a szemétszállítás megszűnéséről szóló lakossági érdeklődésekre reagálva jelzi, hogy a hulladékszállítási szolgáltatás a jövőben sem fog változni, leállni.

 

„Tétényi Éva szerint minden esztergomit érint, hogy a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és a téli útüzemeltetést” – olvasható az Eszköz Kft-t is érintő mondat a polgármester nyilatkozatáról szóló hírben, s a visszajelzések alapján máris látható, hogy a riadalomkeltés a fent idézett mondattal is megtörtént. Nem várható el mindenkitől, hogy egy ilyen nyilatkozat esetében a sorok között olvasva meglássa a politikai szándékot, így teljesen érthető, hogy a lakosság „készpénznek veszi” Tétényi Éva mondatait és elfogadja a tőle hallottakat, így például azt is, hogy az Eszköz Kft. nem végzi majd el feladatát, így a város hulladékgazdálkodási kötelezettségének nem tesz eleget.

 

A városi hulladékkezeléssel és hulladékszállítással foglalkozó Eszköz Kft. nyomatékosan kihangsúlyozza, hogy a polgármester állításával ellentétben a hulladékgazdálkodás ügyében nem érinti az esztergomiakat a városi kassza helyzete, és nem történik meg, amire a polgármesteri mondat céloz, hogy a szolgáltatás minősége és mennyisége csökkenne, megszűnne. A köztisztasági feladatokat végző Eszköz Kft. működését törvény, mégpedig a Hulladékgazdálkodási Törvény határozza meg, ezen felül a várossal aláírt szerződés köti.

 

Ennek a megállapodásnak alapeleme, hogy az önkormányzati törvény előírása szerint városi megbízás alapján végzi munkáját az Eszköz kft., de a lakosság közvetlenül a kft-nek fizet a hulladékgazdálkodási szolgáltatásokért, tehát, azt a vállalat mindig el fogja végezni. Ez független attól, hogy milyen a városi kassza állapota, vagy – ahogy a jelen esetben is látni lehet – a politikai szándékok ütköztetése éppen milyen nyilatkozatokra indítja a közéleti szereplőket. Ehhez hozzáfűzve a kft. arra kéri a közéleti személyiségeket, hogy ne használják fel a köztisztasági feladatokat végző céget a politikai szerepjátékokra.

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja