2020. szeptember 20. vasárnap - Friderika
Online hírfolyam
2013 nov. 12.
Európai Antibiotikum Nap 2013. november 18-án

6. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Unió kezdeményezésére az Európai Antibiotikum Nap. A program célja a lakosság figyelmének felhívása és tájékoztatása az antibiotikumok felelős alkalmazásának szükségességéről, beleértve az indokolatlan használat elkerülését.

 

Az indokolatlanul és/vagy helytelenül szedett antibiotikumok következtében, a baktériumok ellenállóvá (rezisztensé) válnak az antibiotikumokkal szemben, ami az antibiotikumok hatástalanságát rejti magában. Cél az antibiotikumok racionális alkalmazásának fejlesztése. (A kórokozók ugyanis a túlélésre „játszanak.) A nem megfelelő antibiotikum alkalmazás hozzájárul a kórokozók ellenálló képességének fokozásához, ha pl. nem megfelelően tartja be a gyógyszerszedési előírásokat (mert jobban érzi magát), vagy minden banális megfázást antibiotikummal próbál kezelni, kezeltetni.

 

Az antibiotikumok szükségtelen szedése több mellékhatást okoz, több a gyógyszerkölcsönhatás, több a fölösleges gyógyszerköltség is. Az antibiotikum nem megfelelő alkalmazása, súlyos közegészségügyi veszélyt is jelenthet, mert az ellenálló baktériumok a szervezetben maradhatnak és azokat átadhatja embertársainak, családtagjainak. Fontos azt is tudni, hogy a megfázás, influenza víruseredetű, tehát ezek esetén antibiotikumok adásának nincs értelme, mert vírusok ellen nem hatnak. Antibiotikum bevétele előtt az orvost tájékoztatni kell, ha ismert gyógyszerallergiája van, illetve ha máj- vagy veseműködési zavar áll fenn valamely betegség következtében. Kövesse orvosa tanácsát - mikor és hogyan szedjen antibiotikumot.

 

A maradék antibiotikumot később se használja fel. Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején az orvoshoz vissza kell térni. Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát. Az antibiotikumok helyes alkalmazása segíti a rezisztens baktériumok kialakulásának megelőzését és a hatóanyagok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára.

 

Feketéné Martin Anikó járványügyi felügyelő

 

KEM KH NSzSz

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja