2020. augusztus 9. vasárnap - Emőd
Online hírfolyam
2014 febr. 24.
Ferenc pápa a bíborosokhoz: jó szolgák, ne urak legyetek

Egyházához intézett útmutatást Ferenc pápa vasárnap azon a szentmisén, amelyet a Szent Péter bazilikában a 19 új bíborossal mutatott be. Ferenc pápa az egyház tagjaihoz illő magatartásról szólt homíliájában.

"Legyetek szentek!" - mondta az egyházfő a bíborosoknak, hangsúlyozva, hogy ehhez félre kell tenni a mai embert és egyházat is jellemző egoizmust és öncélú büszkeséget. Ferenc pápa hozzátette: a római egyház nem udvartartás, éppen ezért az egyházban kerülni kell az intrikát, a csoportokra való oszlást és a protekciót. A pápa szavait a napokban zajlott konzisztóriumra a világ különböző részeiből a Vatikánba érkezett bíborosok hallgatták. Közöttük az a 19 új bíboros is, akiket Ferenc pápa szombaton kreált.

 

Jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is. A vasárnap délben mondott Úrangyala-imádság (Angelus) előtti beszédében Ferenc pápa kijelentette: annak, aki egyházi tisztséget tölt be, nincsen speciális hatalma, az a feladata, hogy a közösséget szolgálja. "Jó szolgáknak, nem jó uraknak kell lennünk" - mondta az egyházfő.

 

Forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja