2020. szeptember 20. vasárnap - Friderika
Online hírfolyam
2014 ápr. 10.
Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap
Magyarország 1993 óta tartja minden év április 10-én a „Nemzeti Rákellenes Nap”-ot, melynek fő szervezője a Magyar Rákellenes Liga.

Ezen a napon született dr. Dollinger Gyula (1849–1937) sebész, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás alapítója, akinek nevéhez fűződik az 1902-ben megalakított első Országos Rák Bizottság.

 

A „Nemzeti Rákellenes Nap” célja, hogy a társadalom minden tagja aktívan vegyen részt a rák elleni küzdelemben, s érezzen felelősséget önmaga iránt.

 

Hazánkban évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos megbetegedések miatt. A keringési betegségek miatt bekövetkezett halálozások után a második vezető halálok mind országos, mind megyei szinten a rosszindulatú daganat okozta halálozás.

 

 A daganatos betegségek leggyakoribb oka a dohányzás, a túlzott elhízás, az alkoholfogyasztás, a mértéktelen napozás és szoláriumozás. Ezeknek a tényezőknek a kiküszöbölésével egyénileg is csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.

 

A 2012 évben újonnan felfedezett és bejelentett rosszindulatú daganatos megbetegedések statisztikai elemzései az országoshoz hasonló képet mutatják megyénkben is. A megye férfi lakossága körében az emésztőszervek, a légzőszervek, valamint a melanoma és a bőr egyéb rosszindulatú daganatait diagnosztizálták leggyakrabban, míg a nőknél az emlő rosszindulatú daganatai állnak a vezető helyen, melyet az emésztőszervek, valamint a légzőszervi rosszindulatú kórképek követnek a 2012-ben felfedezésre került rosszindulatú daganatos megbetegedések közül.

 

Az emésztőszervi rosszindulatú daganatos betegségek között a vastagbél-, a végbél-, illetve a gyomor daganat került igen magas számban felismerésre. Nőknél fontos megemlíteni a rosszindulatú emlődaganatos megbetegedések magas számát, melynek gyógyításában fontos tényező az időben történő felismerés.

 

A daganatos megbetegedések kezelésére alapvetően három módszert alkalmaznak, ezek a sebészeti beavatkozás, a sugárkezelés és a kemoterápia. A legnagyobb eredmény azonban a szűréstől várható. Égető szükség van arra, hogy a diagnózist még korai stádiumban ismerjük fel, nagyobb esélyt adva a gyógyulásra. Fontosak persze a korszerű terápiák, de a legfontosabb mégis az, hogy időben felismerjük a betegséget. Az emlődaganat, a nőgyógyászati daganat és a vastagbéldaganat mind olyan betegség, amely szűrővizsgálattal időben felfedezhető. Azonban ahhoz, hogy az elváltozás idejében, vagyis kori stádiumban kerüljön felfedezésre, elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés és a szűrővizsgálatokon való megjelenés.

(Hazánkban és megyénkben is 2002 óta zajlik szervezetten az emlő népegészségügyi szűrővizsgálata a 45-65 éves női lakosság körében, melynek keretében az érintetteteket név szerint szólítják meg szűrésen való részvételre.)

A rosszindulatú daganatos megbetegedés kezelésének időben való megkezdésével csökkenthető lenne a halálozások száma.

 

Komárom-Esztergom megye lakosságának megbetegedési és halálozási adatai egyaránt kihangsúlyozzák az odafigyelés fontosságát. Újra, s újra fel kívánjuk hívni a figyelmet az emberek személyes felelősségére. Nem vagyunk tehetetlenek a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel szemben, de hogy időben, korai stádiumban kerüljenek felfedezésre, elengedhetetlen, hogy aktívan, rendszeresen részt vegyük a daganat felfedezésére szolgáló szűrővizsgálatokon.

 

Megfelelő példamutatással másokat is egészségesebb életre sarkallhatunk.

 

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Egészségfejlesztési Osztálya

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja