2020. január 29. szerda - Adél
Online hírfolyam
2014 máj. 19.
Minden ötödik magyar nyugtatót szed
Katasztrofális a magyarok egészségi állapota, depressziósak vagyunk és gyakran nézünk a pohár fenekére – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány éves felméréseiből.

Minden tizedik magyar antidepresszánst szed, de családtagjuk, tágabb környezetük révén minden második érintett – derül ki az alapítvány közleményéből.

 

A magyarok 5 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, jellemzően a diplomás, fővárosi fiatal férfiaknak vannak alkoholproblémái. Ellenőrizetlenül szedjük a gyógyszereket pszichés problémáinkra – derül ki a 18-75 éves, legalább hetente egyszer internetezők körében végzett felmérésből. Minden ötödik megkérdezett valamilyen gyakorisággal szed nyugtatót, 9 százalékuk rendszeresen.

 

Bár a kedélyjavítókat az esetek háromnegyedében orvos írja föl, csak minden második fogyasztó járt pszichoterápiára. Legnagyobb arányban az 50-75 évesek, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelműek élnek kedélyjavítókkal, ám egyre korábban kezdjük szedni. A mostani 50-57 évesek 47 évesen nyúltak először ezekhez a szerekhez, a fiatalok ma már harmincas éveik elején.

 

Tragikus a magyarok egészségügyi állapota is. A felnőttek 48 százaléka nem vesz részt rendszeres vizsgálatokon, pedig egészségi állapotunk kiugróan rossz más országokéhoz képest: a lakosságot a különböző pszichológiai tüneteken túl magas vérnyomás, magas koleszterinszint és túlsúly jellemzi.

 

Az Alapítvány idén 20 városban 10 ezer ingyenes egészségügyi szűrést tervez.

 

Forrás: hir24

Fotó: femina.hu

Kereső

Kiválasztás törlése

-->