2020. szeptember 20. vasárnap - Friderika
Online hírfolyam
2014 szept. 19.
Erdő Péter: az emberiség menekül az intézményes formák elől
Az októberre összehívott rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek erről az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt pénteken.

Erdő Péter mindkét műsorban elmondta, hogy a szinódus témája a család lesz az "evangélium hirdetésének összefüggésében". A bíboros úgy fogalmazott, "az egyetlen evangéliumból próbálunk tanulni a mai körülmények között". Magyarországon a felméréseik szerint a tartósan együtt élő pároknak több mint a fele nem házasságban él, és a fiatalok körében ez még gyakoribb - tette hozzá. Ebből következik, hogy az egyháznak át kell gondolnia, hogy mit jelent a család mint "mégiscsak látható és társadalmilag megjelenő közösség".

 

Fel kell tenni a kérdést, hogy lehet védeni és támogatni a családokat, miközben az emberek, "úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől" - tette hozzá a bíboros. Erdő Péter a Kossuth Rádió műsorában kitért arra is, hogy a püspöki szinódus nem döntéshozatali szerv, "nem a katolikus egyház parlamentje", hanem egy tanácsadó szerv, ahol a világegyház különböző részeiből érkező püspökök tanácsot adnak a pápának.

 

Elmondta, hogy a szinódus után lehet, hogy lesz egy záró üzenet, egy záró okmány, de a munka teljes eredményét a pápának adják át, aki vagy szinódus utáni apostoli buzdítást tesz közzé, vagy a következő szinóduson fogja fölhasználni a dokumentumot. A bíboros kiemelte, hogy ez most egy rendkívüli szinódusi ülés, és jövőre lesz egy rendes szinódusi ülés is "lényegében ugyanerről a témáról".

 

Mint mondta, jövőre a hangsúly az antropológiai kérdéseken lesz, azt vizsgálják majd, hogy mik azok az alapvető emberi igények, szükségletek, amelyeket a házasság és a család kifejez, vagy amelyeket ki kellene, hogy fejezzen. A Vatikánban október 5-19. között rendezik meg a rendkívüli püspöki szinódust. A találkozónak Ferenc pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet adta.

 

Forrás: MTI

Kereső

Kiválasztás törlése

A médiaszolgáltatási tevékenységét/műszaki fejlesztését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja